Документи, які обов’язково здати на початку 2016 року

Редакція
997
2 Грудня 2015
Документи, які обов’язково здати на початку 2016 року
997
2 Грудня 2015

До кінця року залишилось уже не так багато часу, а тому замовникам, щоб нічого не пропустити і не забути прозвітувати, потрібно підготуватися до нового звітного періоду, який розпочнеться на початку 2016 року. Тому нижче нагадуємо вам, яку звітність потрібно подати на його початку.    

Звіти

Форма державного статистичного спостереження № 1-торги «Звіт про здійснення державних закупівель» (здавати до 16.01.2016 року.)

Наказ Державної служби статистики України від 12.11.2014 р. № 334 містить вичерпний перелік суб’єктів, що звітують за формою державного статистичного спостереження № 1-торги (квартальна) «Звіт про здійснення державних закупівель» (далі — форма № 1-торги). Форму № 1-торги здають до органів статистики щоквартально, не пізніше 16 числа місяця, наступного за звітним періодом. Звертаємо вашу увагу, що 16 січня 2016 року припадає на вихідний день, тому, згідно з частиною 5 статті 254 Цивільного кодексу України, якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону в місці вчинення певної дії, то днем закінчення строку є перший за ним робочий день. Отже, крайній строк подання даного звіту — до 18 січня 2016 року. Радимо вам не затягувати і здавати відповідний звіт до 15 січня 2016 року.

Відповідно до п. 1.3 Роз’яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-торги (квартальна) «Звіт про здійснення державних закупівель», наданого листом Держстату від 24.11.2014 р. № 17.4-12/49, форма відображає щоквартальні дані з наростаючим підсумком з початку року про закупівлі, які відбулися в звітному періоді (у разі укладення договору про закупівлю у звітному періоді), та про торги, які відмінено чи визнано такими, що не відбулися.

З детальнішою інформацією щодо складання нової форми № 1-торги і з роз’ясненням щодо заповнення даної форми ви можете ознайомитися в журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 3 (42) за березень 2015 року на стор. 30–31.

Звіт про результати закупівель без проведення процедури закупівлі (подавати для оприлюднення до 20.01.2016 року)

У разі здійснення закупівель, передбачених частиною першою статті 4 Закону України від 24.05.2012 р. № 4851-VI «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» (далі — Закон про особливості), тобто закупівель без застосування процедур, передбачених цим Законом та Законом України від 10.04.2014 р. № 1197-VII «Про здійснення державних закупівель» (далі — Закон про держзакупівлі), замовник зобов’язаний раз на квартал, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним періодом, затвердити звіт про результати закупівель без проведення процедури закупівлі та оприлюднити його протягом трьох робочих днів з дня затвердження.

Форму звіту про результати закупівель без проведення процедури закупівлі затверджено наказом Мінекономрозвитку від 15.09.2014 р. № 1106 «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель», зареєстрованим у Мін’юсті 13.10.2014 р. за № 1260/26020 (далі — наказ № 1106).

Детальнішу інформацію з приводу складання та затвердження звіту про результати закупівель без проведення процедури закупівлі читайте в журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 1 (40) за січень 2015 року на стор. 28.

Звіт про виконання договору та повідомлення про внесення змін до договору

Частиною 1 статті 10 Закону про держзакупівлі передбачено, що замовник безоплатно подає для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу звіт про виконання договору та повідомлення про внесення змін до договору.

Звіт про виконання договору замовник повинен підготувати та подати для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу протягом 3 робочих днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання.

Повідомлення про внесення змін до договору потрібно готувати лише тоді, коли зміни до договору внесено відповідно до пунктів 1, 2, 4, 5 та 8 частини 5 статті 40 Закону про держзакупівлі. Оприлюднюють даний документ протягом 3 робочих днів з дня внесення змін. У решті випадків даний документ не потрібен.

Обидві форми затверджено наказом № 1106.

Детальнішу інформацію з приводу складання та затвердження звіту про виконання договору та повідомлення про внесення змін до договору читайте в журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 1 (40) за січень 2015 року на стор. 23–26 та № 2 (41) за лютий 2015 року на стор. 32.

Звіт про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств

Суб’єкти господарювання, які визначено в частині першій статті 75, частині другій статті 77, частині дев’ятій статті 78 та частині п’ятій статті 79 Господарського кодексу України і які при цьому не підпадають під дію Закону про держзакупівлі та Закону про особливості [роз’яснення Мінекономрозвитку із цього приводу розміщено в журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 10 (37) за жовтень 2014 року на стор. 31)], у разі здійснення закупівель та за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує межі, визначені частиною першою статті 2 Закону про держзакупівлі, повинні оприлюднити на веб-порталі Уповноваженого органу (https://tender.me.gov.ua/) звіт про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств та інформацію про зміну його істотних умов не пізніше ніж через 7 днів з дня укладення договору про закупівлю або внесення змін до нього.

Детальнішу інформацію з приводу складання та затвердження звіту про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств читайте в журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 1 (40) за січень 2015 року на стор. 26.

Звітуємо на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів

(детальніше про форми звітів залежно від категорії суб’єкта подання інформації та предмета звітування — у журналі «Радник в сфері державних закупівель» № 12 (51) за грудень 2015 року на стор. 18-23)

  • Суб’єкти, які використовують кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів (тобто розпорядники та одержувачі таких коштів), звітують щоквартально, не пізніше як за 35 календарних днів після закінчення звітного кварталу, тобто за 4-й квартал 2015 року — до 4 лютого 2016 року.
  • Суб’єкти господарювання державної і комунальної власності (у розумінні Закону України від 11.02.2015 р. № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів») звітують про використання коштів, отриманих ними від їхньої господарської діяльності, щорічно, не пізніше 31 січня року, наступного за звітним роком, тобто за 2015 рік — до 31 січня 2016 року.
  • Фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування та органи Пенсійного фонду звітують щоквартально, не пізніш як за 35 днів після закінчення звітного кварталу, тобто за 4-й квартал 2015 року до 4 лютого 2016 року.

Інформацію оприлюднюють на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів за адресою в мережі Інтернет — http://e-data.gov.ua/

Інформація, корисна для київських підприємств, установ і організацій, які повинні звітувати інформаційно-аналітичній системі інтернет-порталу «Київаудит»

Відповідно до розпорядження КМДА № 1036 від 11.09.2009 зі змінами, внесеними розпорядженням КМДА від 03.08.2015 р. № 755, а також доручення в. о. голови КМДА І. Ніконова від 09.12.2014 р. № 30412/1 (001) до листа Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА від 09.12.2014 р. № 070-2-2/272, реєстрації на інтернет-порталі «Київаудит» за посиланням http://kyivaudit.gov.ua/ підлягають УСІ підприємства, установи та організації комунальної форми власності м. Києва.

Перехід на старий інтернет-портал (що раніше знаходився за адресою http://tender.finaudit.kiev.ua) для роботи з процедурами закупівель, які розпочато до 11 грудня 2014 року (згідно з датою оприлюднення оголошення про проведення конкурсних торгів), поки що залишається також тимчасово відкритим. Проте всі закупівлі 2015 року та всі договори попередніх років, за якими 2015 року буде продовжене постачання товарів, робіт і послуг або здійснення платежів чи змін до договору тощо, підлягають введенню в інформаційно-аналітичну систему інтернет-порталу «Київаудит» (http://kyivaudit.gov.ua) з подальшим відповідним додаванням поточної інформації.

Річні плани

Інформація для монополістів

Абзацом першим частини другої статті 3 Закону про особливості передбачено, що річний план закупівель, що здійснюють без проведення процедур закупівель, та зміни до нього обов’язково безоплатно оприлюднюють на веб-порталі Уповноваженого органу протягом п’яти робочих днів з дня їх затвердження.

До річного плану закупівель, що здійснюють без проведення процедур закупівель, включають закупівлі, очікувана вартість яких з урахуванням ПДВ дорівнює або більше сум, що зазначені в частині третій статті 2 Закону про особливості. Форму річного плану затверджено наказом № 1106.

Детальнішу інформацію стосовно оприлюднення річних планів монополістами читайте у випуску журналу «Радник в сфері державних закупівель» № 1 (40) за січень 2015 року на стор. 29–33.

Інформація для замовників, які підпадають під сферу дії Закону про держзакупівлі

Відповідно до статті 4 Закону про держзакупівлі закупівлю здійснюють відповідно до річного плану. До річного плану включають закупівлі, очікувана вартість яких з урахування ПДВ дорівнює або більше сум, що зазначені в частині першій статті 2 Закону про держзакупівлі. У разі планування процедури запиту цінових пропозицій до річного плану включають закупівлі, очікувана вартість яких з урахуванням ПДВ не перевищує суми, що зазначена в частині першій статті 35 Закону про держзакупівлі. У разі якщо очікувана вартість предмета закупівлі з урахуванням ПДВ є меншою від сум, зазначених у частині першій статті 2 Закону, то такий предмет закупівлі відображається в додатку до річного плану, що є його невід’ємною частиною, який складають за формою річного плану закупівель, що здійснюють без проведення процедур закупівель, та підписує уповноважена особа замовника (голова комітету з конкурсних торгів або особа, яка виконує його обов’язки).

Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюють на веб-порталі Уповноваженого органу протягом п’яти робочих днів з дня затвердження цих документів. Додаток до річного плану замовник оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу (за допомогою окремої функції стосовно оприлюднення додатка до річного плану), власному веб-сайті або за його відсутності на веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів щокварталу. Форму річного плану закупівель та інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом № 1106.

З детальнішою інформацією про особливості та основні моменти, на які потрібно звернути увагу при складанні річного плану, змін, додатку до нього і реєстру закупівель, ви можете ознайомитися у випусках журналу «Радник в сфері державних закупівель» № 12 (39) за грудень 2014 року на стор. 26–31, № 1 (40) за січень 2015 року на стор. 32 та № 11 (50) за листопад 2015 року на стор. 36–37.

Журнали за 2015 рік

Публікації, що вийшли друком у паперовій версії журналу «Радник в сфері державних закупівель» в 2015 році

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО