Від тендерного комітету до уповноваженої особи, хто за які закупівлі відповідає в перехідний період?

Редакція
4896
8 Квітня 2020
СПЕЦВИПУСК
Від тендерного комітету до уповноваженої особи, хто за які закупівлі відповідає в перехідний період?
4896
8 Квітня 2020

До повного переходу до уповноважених осіб замовник у замовника може працювати тендерний комітет для організації та проведення процедур закупівель.

Так, прикінцевими й перехідними положеннями нової редакції Закону встановлено, що до 1 січня 2022 року замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедур закупівель.

Тобто останнім днем можливого функціонування тендерного комітету (комітетів) у будь-якого замовника є 31.12.2021.

Водночас додатковим нововведенням є те, що за організацію та проведення спрощених закупівель з 19.04.2020, згідно з новою редакцією Закону, відповідати мають саме уповноважені особи — на відміну від чинної редакції Закону, яка передбачає обов′язок тендерного комітету або уповноваженої особи здійснювати лише надпорогові процедури. При цьому нова редакція Закону не містить обмежень щодо визначення одних і тих самих працівників замовника як членами тендерного комітету для проведення конкретних процедур закупівель, так і уповноваженою (-ими) особою (-ами) для здійснення спрощених закупівель або інших процедур закупівель, за які не є відповідальним конкретний тендерний комітет, до складу якого входить такий працівник.

Однак це не всі зміни, які стосуються уповноважених осіб, адже на сьогодні також дуже важливим є питання організації закупівельної діяльності під час пандемії коронавірусної хвороби  (COVID-19) на території України. Так 21 березня набрала чинності Постанова № 225  та 29 березня було прийнято Постанову № 248, яка вводиться в дію з 1 квітня та вносить зміни в Постанову № 225, та надає можливість замовникам проводити закупівлі на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) за простішим порядком. Одною з вимог Постанови № 225 було проводити такі закупівлі Уповноваженою замовником особою. Зверніть увагу, що, згідно з Постановою № 225 зі змінами, призначають саме Уповноважену замовником особу.

Отже, з вищевикладеного можна дійти висновку, що  на час перехідного періоду, за закупіаельну діяльність відповідатимуть:

  1. Тендерний комітет – до 1 січня 2022 можуть відповідати за організації та проведення саме процедур закупівель.
  2. Уповноважена особа (УО) – з 19 квітня 2020 згідно з новою редакцією Закону, відповідатиме за спрощені закупівлі та закупівлі без застосування електронної системи закупівель, та може відповідати за процедури закупівель. А з 1 січня 2022 року  за всю закупівельну діяльність в цілому.
  3. Уповноважена замовником особа (УЗО) – проводить закупівлі на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Наостанок бажаємо всім учасникам та замовникам успіху в вашій нелегкій праці. І, звісно, в цьому вам допоможе редакція журналу «Радник в сфері публічних закупівель» — наші професійні навчання, публікації, поради й консультації.

Детально про діяльність Уповноваженої особи за новим Законом та закупівлі на протидію COVID-19 читайте на нашому порталі:

Детально про призначення уповноваженої особи читайте в статті: «Призначення уповноваженої особи: враховуємо обмеження, встановлені Законом України «Про запобігання корупції»

Уповноважена особа

Публікації, тематикою яких є особливості організації закупівельної діяльності замовника