Найголовніше за тиждень (до 14.06.2024)

Лілія Груздо
600
15 Червня 2024
Найголовніше за тиждень (до 14.06.2024)
600
15 Червня 2024

З порталом Радник ви завжди знайдете всю необхідну інформацію щодо публічних закупівель. Чергова порція корисних і важливих статей до вашої уваги.

  • Постановою Уряду від 07.06.2024 № 655, яка набула чинності 14.06.2024, внесено восьмі зміни до особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2022 № 1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану». Урядовці унормували питання здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а саме такі закупівлі: здійснюються без застосування видів (процедур) закупівель, визначених законами України «Про оборонні закупівлі» та «Про публічні закупівлі», та порядок проведення таких закупівель, зокрема порядок укладення державних контрактів (договорів), визначається державним замовником. Усі деталі — у статті «Внесено восьмі зміни до особливостей здійснення оборонних закупівель».
  • Для прийняття рішення про зміну ціни за одиницю товару в разі закупівлі електричної енергії відповідно до підпункту 2 пункту 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 02.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), замовники повинні переконатись, що під час такого підняття буде дотримано усіх передбачених умов. З метою дотримання вимог законодавства та уникнення позовів від контролюючих органів про визнання недійсними додаткових угод і стягнення отриманих коштів радимо як замовникам, так і постачальникам електричної енергії враховувати судову практику, яка існує на сьогодні у справах про зміну ціни на енергоресурси. На підставі аналізу правових висновків Верховного Суду та загальної судової практики для правомірного підняття ціни рекомендуємо постачальникам та замовникам взяти до уваги інформацію, про яку зазначаємо у статті «Зростання прайс-кепів та чотири нюанси зміни ціни у договорах про постачання електричної енергії із фіксованою ціною».
  • Мінекономіки оприлюднило листа № 3323-04/43036-06, у якому висвітлило питання порядку отримання відомостей про перебування у процедурах банкрутства (неплатоспроможності). З 01.06.2024 Міністерство юстиції за відповідним запитом (письмовим або електронним) надаватиме інформаційний лист з відомостями з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) до моменту повного наповнення системи. Детальніше — у статті «Огляд листа Мінекономіки від 13.06.2024 щодо порядку отримання відомостей про перебування у процедурах банкрутства».  Чому не варто вимагати від учасника довідку / інформацію за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей під час подання тендерної пропозиції та від переможця тендеру, ми пояснюємо у статті «Чи вимагати довідку за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей: учасник визнаний банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура».
  • Розмір податкової ставки регулюється Податковим кодексом України. Найчастіше замовники укладають договори зі ставками податку 20 %, 7 % та 0 %. 20 % — найбільш розповсюджена ставка оподаткування різних видів товарів. 7 % — використовується для медичного обладнання та для певних медикаментів. 0 % — оподатковуються певні операції, перелік яких прописаний у статі 195 Податкового кодексу України. Слід зауважити, що сума вартості з податковою ставкою у розмірі 0 % та сума без ПДВ — це не одне й те саме. Як врахувати це при зазначенні в електронній системі закупівель, детально описали у статті «Відображення ПДВ у закупівлях на майданчику Smarttender.biz».
  • Пунктом 19 Особливостей передбачені обмеження щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, а цей пункт застосовується і до прямих закупівель, які проводяться на підставі пункту 13 Особливостей (крім підпунктів 13 та 15 пункту 13). За загальним правилом, істотними умовами, що обов’язково включаються до договору про закупівлю, є предмет (найменування, кількість, якість), ціна та строк дії договору. Залежно від певного виду договору додаткові істотні умови можуть визначатись законодавством. Також істотними умовами договору є усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однією зі сторін має бути досягнуто згоди. У статті «Підстави та порядок внесення змін до прямого договору за пунктом 13 Особливостей. Алгоритм дій замовника» наводимо детальний опис із примірними документами для підтвердження внесення змін до договору за пунктом 13 Особливостей.

До речі, кожен передплатник порталу має можливість завантажити зразок акта здачі-приймання виконаних проектних, науково-проектних, вишукувальних та додаткових робіт (Додаток 9 до Настанови).

Воєнний стан

Публікації, що розкривають специфіку закупівель під час воєнного стану

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО