Технічні невідповідності на майданчику, але моніторинг встановлює порушення

Редакція
2542
19 Травня 2020
СПЕЦВИПУСК
Технічні невідповідності на майданчику, але моніторинг встановлює порушення
2542
19 Травня 2020

Інформація про закупвлю  – UA-2020-04-23-001347-b

Предмет закупівлі – ДК 021:2015: 65110000-7 — Розподіл води (Послуги з централізованого водопостачання)

Процедура закупівлі  – Переговорна процедура (скорочена) Дата оприлюднення  – 23квітня 2020 року

Запит замовнику на пояснення:

Поясніть, з яких причин вами при застосуванні переговорної процедури закупівлі за предметом «Послуги з централізованого водовідведення» у пункті 13 Повідомлення про намір укласти договір під час застосування переговорної процедури умовою застосування обрано пункт 2 статті 35 Закону України «Про публічні закупівлі», в той час як з 19.04.2020 даний Закон діє в новій редакції.

Відповідь замовника на пояснення

Замовник оголошує свої закупівлі на електронному майданчику “ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН”. Відповідно до інструкції з користування майданчиком “Щодо публікації переговорної процедури (скороченої)», опублікованої для замовників, замовником заповнені основні параметри закупівлі, у тому числі підставою обрано ст.40, п.2 «Якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб”єктом господарювання за наявності одного з випадків: – перелік випадків докладніше в ст. 40 п.2.» (копія оголошення для публікації додається). 

Надання інформації про усунення порушення замовником

Встановлені порушення законодавства в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель виникли у зв’язку з автоматичним формуванням інформації в електронній системі. Замовник правильно визначив підставу для застосування переговорної процедури закупівлі відповідно до нової редакції Закону України “Про публічні закупівлі”. Оскільки в даний момент електронна система знаходиться на доопрацюванні, ДП “Прозорро” обіцяє виправити усі автоматично сформовані поля після оновлення функціоналу.

Висновок про результати моніторингу закупівлі

За результатами моніторингу установлено, що Замовник у пункті 13 Повідомлення зазначив умову застосування переговорної процедури, визначену пунктом 2 частини другої статті 35 Закону України «Про публічні закупівлі» (в редакції, чинній до 19.04.2020), а саме: відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи. Зважаючи на те, що дана процедура закупівлі розпочата після введення в дію нової редакції Закону, Замовник на порушення пункту 7 частини шостої статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) у Повідомленні зазначив умову застосування переговорної процедури закупівлі, яка не відповідає частині другій статті 40 Закону.

Порушення виявлено:

Встановлено порушення законодавства в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель

Будьте уважні при проведенні закупівель, наразі ще не усі форми на майданчиках приведені у відповідність до нової редакції Закону, але не дивлячись на такі технічні невідповідності при моніторингу як Ви бачите усе одно встановлюють порушення.

Про можливість проведення переговорної процедури читайте на порталі radnuk.com.ua в публікації «Проведення переговорної процедури на підставі двох відкритих торгів за старою редакцією Закону».

Моніторинг закупівель

Публікації щодо здійснення органом державного фінансового контролю такого виду контролю як моніторинг закупівель, зокрема, новини моніторингу, приклади, коментарі, особливості, судова практика щодо моніторингу