Документи, які рекомендовано мати, щоб підтвердити повноваження відповідальної особи за закупівлі за Постановою № 169

Олег Підгірський
2344
25 Серпня 2022
Документи, які рекомендовано мати, щоб підтвердити повноваження відповідальної особи за закупівлі за Постановою № 169
2344
25 Серпня 2022

Підпунктом 4¹ пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України про деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану від 28.02.2022 № 169 визначено, що відповідальною за організацію та проведення закупівель, визначених у підпункті 1 цього пункту, може бути уповноважена особа або інша особа, визначена замовником.

У публікації «Відповідальний за організацію та проведення закупівель за Постановою № 169: шість прикладів призначення» ми розібрались, які функціональні обов’язки можуть бути покладені на відповідальну особу з організації та проведення закупівель за нормами Постанови № 169 та яким чином покладаються обов’язки на таких осіб.

Як наголошено в згаданій публікації, хто така «інша особа, визначена замовником», Постановою № 169 конкретно не встановлено. Тобто це може бути особа, на яку згідно із розпорядчим документом замовника покладено обов’язки організації та проведення відповідних закупівель, зокрема відповідальна особа.

Приклад такого розпорядчого документа у вигляді наказу вже розміщено на порталі RADNUK.COM.UA. Такий приклад за своїм змістом містить інформацію про функціональні обов’язки такої особи.

Ще одним із документів працівника, який може містити інформацію про функціональні обов’язки працівника за посадою, є посадова інструкція. У такому документі також можна зазначити інформацію стосовно функціональних обов’язків відповідальної особи щодо організації та проведення закупівель за Постановою № 169. Така інформація може бути зазначена в посадовій інструкції, якщо згадані обов’язки покладаються на працівника з огляду на його посаду.

Наведемо приклад редакції витягу з посадової інструкції, що містить інформацію про обов’язки нашої відповідальної особи, який можна розмістити, приміром, у розділі «Завдання та обов’язки» інструкції:

«Організація та проведення спрощених закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, у порядку, встановленому Законом України „Про публічні закупівлі“; організація та проведення закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, із використанням електронного каталогу, в тому числі проведення відбору постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників, у разі коли у профілі товару електронного каталогу розміщено дві або більше пропозиції щодо товару від постачальників, якщо вартість товару становить або перевищує 200 тисяч гривень; організація та проведення закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень відповідно до абзацу 4 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169; організація та проведення спрощених закупівель, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, в порядку, аналогічному до порядку проведення спрощених закупівель, визначеному  згідно зі статтею 14 Закону України „Про публічні закупівлі“, враховуючи положення пункту 1 розділу ІІ Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в частині 3 статті 3 Закону України „Про публічні закупівлі“, затвердженої наказом Державного підприємства „Прозорро“ від 19.03.2019 № 10; організація та проведення закупівлі, вартість якої не перевищує 50 тисяч гривень, через електронний каталог; оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, в порядку, встановленому абзацом 8 підпункту 3 пункту 1 Постанови № 169».

Роботодавець в інструкції може визначити не всі, а декілька напрямів роботи відповідальної особи.

Також замовник може затвердити окреме положення про відповідальну особу за організацію та проведення закупівель відповідно до Постанови № 169, яким буде визначено правовий статус, загальні організаційні та процедурні засади діяльності такої відповідальної особи, а також її права, обов’язки та відповідальність. Спеціально для замовників редакцією порталу RADNUK.COM.UA розроблено взірець такого положення.

Додатково ознайомтесь з публікаціями:

Воєнний стан

Публікації, що розкривають специфіку закупівель під час воєнного стану

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО