Перелік корисних посилань щодо нюансів обов’язкового використання електронного каталогу під час закупівель за кошти субвенцій

Олег Підгірський
395
13 Жовтня 2024
Перелік корисних посилань щодо нюансів обов’язкового використання електронного каталогу під час закупівель за кошти субвенцій
395
13 Жовтня 2024

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), визначили закупівлі товарів через електронний каталог як альтернативний відкритим торгам вид закупівлі. Тобто подібний вибір виду закупівлі можливий лише в період дії Особливостей, адже Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII схожа альтернатива передбачалась лише спрощеній закупівлі.

Водночас пунктами 11¹ та 11² Особливостей визначено випадки обов’язкового здійснення закупівлі товарів, перелік яких наведено в додатках до Особливостей, за запитом пропозицій постачальників початково без можливості використання відкритих торгів як альтернативи. Але наведені норми не єдині, які визначають обов’язковість першочергового використання електронного каталогу. Так, іншими спеціальними нормативно-правовими актами також можуть передбачатись випадки, коли закупівля товару здійснюється спочатку через електронний каталог, зокрема за кошти субвенцій.

Нагадаю, що згідно з Бюджетним кодексом України субвенції — міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції. Порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам визначаються Кабінетом Міністрів України.

Для прикладу, Урядом прийнято постанови «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів» від 28.03.2023 № 418, «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти „Нова українська школа“ у 2024 році» від 05.07.2024 № 796 та «Питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році» від 19.09.2023 № 1023. Виходячи з останньої постанови, Міністерство освіти і науки України наказом від 22.05.2024 № 731 затвердило Особливості використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України».

За викладеним нижче переліком корисних посилань, а саме за статтями порталу RADNUK.COM.UA, закупівельник ознайомиться з нюансами обов’язкового використання електронного каталогу під час закупівель за кошти субвенцій згідно з наведеними приписами.

Своєю чергою, в рамках щотижневого опрацювання розміщених зразків документів за різними категоріями доповнено категорію «Приклади листів (за Особливостями)» та встановлено актуальність інших зразків цієї категорії.

Прозорро Маркет

У цій категорії знайдете статті, що висвітлюють тему закупівель через Прозорро Маркет.

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО