Технічні аспекти реалізації змін до підтвердження ступеня локалізації виробництва на прикладі майданчика SmartTender

SmartTender
104
4 Жовтня 2024
Технічні аспекти реалізації змін до підтвердження ступеня локалізації виробництва на прикладі майданчика SmartTender
104
4 Жовтня 2024

Порядок підтвердження ступеня локалізації було затверджено Кабінетом Міністрів 02.08.2022, але з того часу до Постанови № 861 були внесені зміни, зокрема, 24.05.2024 прийнято Постанову № 597, яка містить нові вимоги щодо наявності у виробників сертифікатів та (або) свідоцтв. Документ набув чинності 28.06.2024. А про те, як наразі реалізовано технічні можливості для нових правил підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, розповімо на прикладі змін функціонала на майданчику SmartTender.biz.

Нормативна база

Під час закупівлі товарів, щодо яких застосовується локалізація, замовник керується такими нормативно-правовими актами:

  • Законом України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон);
  • постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178  (Особливості);
  • Порядком підтвердження ступеня локалізації, затвердженим постановою КМУ від 02.08.2022 № 861.

Якщо предмет закупівлі є в списку товарів, що підлягають локалізації, зазначених в прикінцевих положеннях Закону, й обсяг закупівлі дорівнює чи перевищує 200 тисяч гривень (вартісні межі стосуються конкретної закупівлі, а не річної потреби), тоді потрібно внести необхідні вимоги щодо локалізації товару в тендерну документацію. Як це зробити з практичної точки зору, можете підглянути в електронній книзі «Локалізація в публічних закупівлях».

Нещодавно, згідно з технічним завданням ДП «Прозорро», було реалізовано функціонал встановлення вимог щодо локалізації товару в електронній системі закупівель.

Варто зауважити, що згідно з пунктом 3 Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082, якщо інформація, розміщена в електронній системі закупівель шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною вважається інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів.

Тому вимоги щодо локалізації, встановлені в електронній системі, мають збігатися з тими, що зазначені в тендерній документації.

Алгоритм встановлення вимог щодо підтвердження ступеня локалізації на майданчику SmartTender

Щоб відобразити посилання на власний зразок документа (шаблон), який буде заповнювати учасник тендеру на майданчику SmartTender, необхідно спочатку завантажити його в блок «Тендерна документація» та вибрати тип файлу «Кваліфікаційні критерії» (Рис. 1).

Рис. 1

Потім в блоці додавання інформації про номенклатури в частині «Вимоги до локалізації» потрібно поставити галочку «Створення передумов…», прописати в полі «Назва» встановлений спосіб підтвердження, а в описі зазначити більш детальні вимоги.

У полі «Документ» буде можливість відобразити попередньо завантажений шаблон (за наявності) (Рис. 2).

Рис. 2

На сторінці закупівлі це виглядатиме так (Рис. 3–5):

Рис. 3
Рис. 4
Рис. 5

Можна також залишити коротке посилання на розділ тендерної документації, у якому вказані вимоги й порядок підтвердження локалізації товару, що пропонується учасником (Рис. 6).

Рис. 6

Виглядатиме це так (Рис. 7):

Рис. 7

Звертаємо увагу: цей крок можна пропустити, прописавши вимоги лише в тендерній документації, на яку будуть орієнтуватися постачальники.

Алгоритм підтвердження учасником ступеня локалізації на майданчику SmartTender

Учасник, зі свого боку, здебільшого надає довідку довільної форми, у якій зазначає назву товару, виробника, id-номер, а замовник самостійно перевіряє наявність цього товару в реєстрі Prozorro (Рис. 8). Учасники підтверджують відповідний ступінь локалізації виробництва згідно з вимогами тендерної документації, а у разі незгоди з такими вимогами, наприклад якщо подібні вимоги учасники вважають дискримінаційними, оскаржують їх до АМКУ.

Рис. 8

Також нагадуємо, що пункт 13 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 02.08.2022 № 861, вимагає, щоб учасник, з яким укладено договір про закупівлю товару, внесеного до переліку, одночасно з передачею предмета закупівлі надав замовнику підготовлену виробником фактичну калькуляцію собівартості такого товару.

Калькуляція собівартості має бути оприлюднена замовником в електронній системі закупівель разом зі звітом про виконання договору про закупівлю.

Читайте також:

За матеріалами SmartTender.biz

Воєнний стан

Публікації, що розкривають специфіку закупівель під час воєнного стану

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО