Найголовніше за тиждень (до 05.07.2024)

Лілія Груздо
583
6 Липня 2024
Найголовніше за тиждень (до 05.07.2024)
583
6 Липня 2024

На порталі Радник завжди відбувається детальний розгляд здійснення закупівель з обов’язковими рекомендаціями та готовими рішеннями. Цього тижня до вашої уваги найголовніші статті, які безперечно варті уваги.

  • Триваюче правопорушення — це проступок, пов’язаний з тривалим, неперервним невиконанням обов’язків, передбачених законом. Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан продовжується значний час, і увесь час винний безперервно вчиняє правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов’язків. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку усунення стану, за якого об’єктивно існує цей обов’язок, виконанням обов’язку відповідним суб’єктом або припиненням дії відповідної норми закону. Як бути уповноваженій особі у випадку самостійного виявлення такого порушення, детально описали у статті «Неоприлюднення інформації про закупівлі та складання ТД не відповідно до вимог Закону як триваюче правопорушення».
  • Закон України «Про публічні закупівлі» та Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою Уряду від 12.10.2022 № 1178, не містять жодних заборон для фізичних осіб на участь у процедурах закупівель чи спрощених закупівлях, а тим більше на укладення договорів без використання електронної системи закупівель. Та все ж не так просто оформити співпрацю саме з фізичною особою. Які є складнощі, з цим пов’язані, та що точно не варто робити, дізнаєтеся зі статті «Договір з фізичною особою: усі „за“ і „проти“».
  • Якщо уповноважена особа замовника оголошує відкриті торги, де переможцем виступить компанія, засновником або акціонером якої є, зокрема, уповноважена особа, що оголосила торги, може виникати конфлікт інтересів. Тобто уповноважена особа одночасно потенційно зацікавлена в прибутковості приватної компанії та ефективності здійснення закупівлі. Суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень, — реальний конфлікт інтересів. На що варто звертати увагу під час проведення закупівель та яка відповідальність у разі настання такого конфлікту, пояснюємо у статті «Що таке конфлікт інтересів: визначення поняття та приклад».
  • Режим застосування нульової ставки не є тотожним режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість. Нарахування податкових зобов’язань з податку на додану вартість за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V Податкового кодексу, постачальником при здійсненні операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість, не здійснюється. Які замовники та у випадках яких закупівель зобов’язані закуповувати з нульовою ставкою ПДВ, дізнаєтеся у статті «Чи нараховується ПДВ на закупівлю пального для військової частини, ЗСУ».
  • Замовники у сфері оборони можуть проводити спрощені закупівлі, та у разі, коли така закупівля не відбулась (за відсутності учасників), у замовника виникає право укласти прямий договір. Відповідно до пункту 9 Порядку визначення предмета закупівлі під час здійснення закупівель продуктів харчування, послуг із забезпечення комплектами продуктів харчування, послуг щодо забезпечення харчуванням та послуг з організації харчування для особового складу Збройних Сил, якщо замовником було відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників, у тому числі частково (за лотом), при цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю, а сума державного контракту (договору), що укладається, не повинна перевищувати очікувану вартість, визначену замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як бути з поняттям відміни замовником спрощеної закупівлі у випадку неподання жодної пропозиції, розказуємо у статті «Прямий договір, якщо замовником було відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників: нюанс».

Наостанок зазначимо, що передплатники порталу мають можливість завантажити зразки документів, зокрема доповідної записки уповноваженої особи.

Воєнний стан

Публікації, що розкривають специфіку закупівель під час воєнного стану

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО