Лист Мінреінтеграції щодо роз’яснення статті 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції) розглянуло лист ТОВ «Тендерне агентство Радник» від 17 липня 2024 р. № 17/07 щодо роз’яснення статті 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та повідомляє наступне.


До тимчасово окупованої сухопутної території для цілей Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 р. № 1207-VII (далі – Закон) відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 Закону, належить сухопутна територія тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України та відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону – інша сухопутна територія України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
Постановою Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Постанова) передбачено, що до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, включається тимчасово окупована Російською Федерацією територія України, визначена відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».


Відповідно до Постанови, наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 23 грудня 2022 р. за № 1668/39004, затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Відповідно до абзацу другого частини третьої статті 4 Закону, в умовах воєнного стану правовий режим тимчасово окупованої території, передбаченої пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, визначається, змінюється і скасовується Кабінетом Міністрів України. Статтею 13 Закону зазначено, що положення цієї статті застосовуються до тимчасово окупованої території, передбаченої пунктами 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, надр під територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряного простору над цими територіями. В умовах воєнного стану рішенням Кабінету Міністрів України положення цієї статті можуть бути поширені на тимчасово окуповані території, передбачені пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, надра під територіями, зазначеними у пункті 3 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряний простір над цими територіями.


Інформуємо, що проект відповідного рішення Кабінету Міністрів України не надходив до Мінреінтеграції на погодження в порядку, передбаченому Регламентом Кабінету Міністрів України.


Заступник Міністра Анатолій СТЕЛЬМАХ

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО