Лист ДКСУ “Щодо реєстрації зобов’язань”

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ

від 22.05.2020 р. N 16-04-01/8933
Щодо реєстрації зобов’язань


Державна казначейська служба України (далі – Казначейство) розглянула <…> звернення <…> і в межах компетенції повідомляє.

Казначейство здійснює реєстрацію та облік бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів відповідно до Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) та Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.03.2012 р. N 309 <…> (далі – Порядок).

Пунктами 2.2 та 2.4 Порядку визначено, що розпорядники та одержувачі бюджетних коштів протягом 7 робочих днів з дати взяття бюджетного зобов’язання та/або бюджетного фінансового зобов’язання подають до відповідного органу Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів та/або Реєстр бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів і оригінали документів або їх копії, засвідчені в установленому порядку, що підтверджують факт узяття бюджетного зобов’язання та/або бюджетного фінансового зобов’язання.

Правові засади регулювання, організації та ведення бухгалтерського обліку в Україні визначені Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (далі – Закон).

Відповідно до частини п’ятої статті 9 Закону господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку в тому звітному періоді, у якому вони були здійснені.

З огляду на зазначене, у разі виявлення непогашеної кредиторської заборгованості, зафіксованої сторонами у акті звірки, така заборгованість має відображатися у бухгалтерському обліку в тому звітному періоді, у якому вона була виявлена. Тобто при виявленні у поточному році кредиторської заборгованості, яка виникла та не була погашена у минулому бюджетному періоді, така заборгованість має відображатися бюджетною установою у бухгалтерському обліку в поточному бюджетному періоді.

Для реєстрації бюджетних зобов’язань та бюджетних фінансових зобов’язань в органах Казначейства щодо погашення такої заборгованості розпорядник (одержувач) бюджетних коштів має подати до органу Казначейства документи, що підтверджують факт взяття зобов’язань (договір), та акт звіряння, підписаний сторонами.

Голова Т. Слюз

Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО