Новини. Журнал за лютий 2020

Вікторія Ревтюх
1211
20 Січня 2020
Новини. Журнал за лютий 2020
1211
20 Січня 2020

Мінекономіки нагадало листом про перелік відкритих єдиних державних реєстрів

Відповідно до частини 3 статті 17 Закону України про публічні закупівлі Уповноважений орган щороку до 20 січня та додатково в разі потреби має оприлюднювати інформацію про перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним, на вебпорталі Уповноваженого органу.

Тож 16 січня поточного року Мінекономіки оприлюднило лист № 3304-04/2361-06 від 16.01.2020 «Щодо інформації про перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним». Відповідно до зазначеного листа станом на 28.01.2020 відкритими реєстрами залишаються:

  • https://corruptinfo.nazk.gov.ua/ — Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (пункт 2,3 частини 1 статті 17);
  • https://kap.minjust.gov.ua/login/index/ — Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство (пункт 8 частини 1 статті 17);
  • https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch/ — Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (пункт 9 частини 1 статті 17).

Щодо довідки ДПС: детально дане питання розглянуто в статті «Довідка від переможця про відсутність заборгованості: вимагати чи ні та що змінить новий закон?» з журналу «Радник в сфері державних закупівель» № 12 (99) за грудень 2019 року на стор. 32–37.

За матеріалами офіційного вебсайту Мінекономіки

Мінекономіки пропонує замовникам при закупівлі нафтопродуктів та пального використовувати в договорах формульне ціноутворення

За результатами діяльності Міжвідомчої робочої групи, що була створена Мінекономіки, Уповноваженим органом з питань закупівель, підготовлено лист рекомендаційного характеру № 3304-04/698-06 від 08.01.2020. У даному листі замовникам запропоновано використовувати механізм формульного ціноутворення під час розрахунку ціни на нафтопродукти й пальне в договорах про закупівлю.

За матеріалами офіційного вебсайту Мінекономіки

Увага! Уряд визначив перелік замовників, закупівлі яких проводитиме ЦЗО

Розпорядженням Кабінету Міністрів від 7 грудня 2019 року № 1407-р внесено зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 вересня 2019 року № 846, яким визначено перелік замовників, в інтересах яких проведення тендерів та рамкових закупівель через централізовану закупівельну організацію є обов’язковим.

Згідно з додатком 1 розпорядження з 1 березня 2020 року централізована закупівельна організація проводить тендери та закупівлі за рамковими угодами для: Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, МВС, Мінекоенерго, МЗС, Мінінфраструктури, МКМС, Міноборони, МОН, МОЗ, Мінрегіону, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Мінветеранів, Мінфіну, Мінцифри та Мін’юсту таких товарів згідно з додатком 3 розпорядження за кошти державного бюджету: нафти і дистилятів, офісного устаткування та приладдя різного, машин для обробки даних (апаратна частина), комп’ютерного обладнання.
Згідно з додатком 2 з 1 вересня 2020 року обов’язковим є проведення тендерів і закупівель за рамковими угодами через централізовану закупівельну організацію для: Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецзв’язку, Антимонопольного комітету, Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, Державіаслужби, Укрдержархіву, Держархбудінспекції, Держаудитслужби, Держекоінспекції, Держенергонагляду, Держатомрегулювання, Казначейства, Держмитслужби, ДМС, ДПС, ДРС, Держгеонадр, Держекспортконтролю, Морської адміністрації, Держстату, Укртрансбезпеки, Держетнополітики, Держлікслужби, ДСНС, Держпродспоживслужби, Держгеокадастру, Держпраці, Держфінмоніторингу, Державної служби якості освіти, Держсоцслужби ДФС, Укравтодору, Держводагентства, Держенергоефективності, Укрінфрапроекту, Держлісагентства, Держрезерву, Держрибагентства, Держкіно, ДАЗВ, Державного бюро розслідувань, ДКА, Держкомтелерадіо, МВС, Мінекоенерго, МЗС, Мінінфраструктури, МКМС, Міноборони, МОН, МОЗ, Мінрегіону, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Мінветеранів, Мінфіну, Мінцифри, Мін’юсту, Національної комісії зі стандартів державної мови, Національної поліції, НСЗУ, НАДС, Національного агентства з питань запобігання корупції, АРМА, Пенсійного фонду України, Українського інституту національної пам’яті, Фонду державного майна товарів згідно з додатком 4 за кошти державного бюджету:

  • з додатком 4 за кошти державного бюджету:
  • нафти і дистилятів;
  • офісного устаткування та приладдя різного;
  • машин для обробки даних (апаратної частини);
  • комп’ютерного обладнання;
  • швидкозшивачів та супутнього приладдя;
  • секційних лотків та канцелярського приладдя;
  • продукції для чищення;
  • туалетного паперу, носових хустинок, рушників для рук і серветок;
  • електричних ламп розжарення;
  • пакетів програмного забезпечення для захисту від вірусів;
  • електричних побутових приладів;
  • телефонного обладнання;
  • магнітних карток;
  • електричної енергії.

За матеріалами офіційного вебсайту Мінекономіки

Держспецзв’язок підтвердив інформаційну захищеність іще двох майданчиків ProZorro

Майданчики Newtend та «Тендер-online» отримали атестати відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) нормативним вимогам у цій сфері. Документ видала Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України після відповідної експертизи. Він підтверджує захищеність майданчиків від несанкціонованого доступу.

Раніше відповідні атестати отримали майданчики Zakupki.Prom.ua, Е-Tender, IZI.TRADE, Zakupki UA, SmartTender, «Держзакупівлі.Онлайн», Zakupivli24, а також PlayTender (він проходить авторизацію для підключення до системи).

Сама система ProZorro отримала атестат КСЗІ ще торік у лютому.

За матеріалами офіційного вебсайту Мінекономіки

Мінекономіки закликає замовників використовувати ProZorro Market

Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства розіслало офіційний лист до голів облдержадміністрацій, міських та обласних рад з рекомендацією використовувати електронні каталоги ProZorro Market для допорогових закупівель.

Нагадаємо, що вже з 19 квітня 2020 року в дію вступить нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі». Відтоді система ProZorro стане обов’язковою для закупівель товарів, робіт і послуг від 50 тисяч гривень, а про кожну закупівлю від 1 коп. потрібно буде публікувати звіт. Закон також передбачає використання електронних каталогів. Це ще одна законна процедура для проведення допорогових закупівель, і користуватися нею можна вже зараз.

Через електронні каталоги ProZorro Market замовник може купувати товари на суму до 200 тис. грн (замовники-монополісти — до 1 млн грн). За своїм функціоналом ProZorro Market подібний до звичайного онлайн-магазину. Це систематизована база актуальних пропозицій від постачальників, яку формує та супроводжує центральна закупівельна організація. Готувати тендерну документацію та кваліфікувати постачальників не потрібно. Тож для закупівель товарів широкого вжитку це швидша та зручна альтернатива як спрощеним закупівлям, так і звітам про укладений договір.

Мінекономіки як Уповноважений орган у сфері публічних закупівель інформує замовників про можливість та доцільність використовувати ProZorro Market ще до вступу нового Закону в дію. Детальніше про ProZorro Market читайте у статті «ProZorro Market у 2020 році — введення тарифів та швидкий розвиток» у цьому номері журналу.

За матеріалами офіційного вебсайту Мінекономіки

Журнали за 2020 рік

Публікації, що вийшли друком у паперовій версії журналу «Радник в сфері державних закупівель» в 2020 році