За яким критеріям, задля недопущення порушень у сфері державних закупівель, вибирати банк та здійснювати перевірку дійсності гарантії?

Редакція
1077
26 Листопада 2016
За яким критеріям, задля недопущення порушень у сфері державних закупівель, вибирати банк та здійснювати перевірку дійсності гарантії?
1077
26 Листопада 2016

Доброго дня! З 01.04.2016 набув чинності Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ для замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання. Відповідно до ст. 24 Закону замовники мають право вимагати від учасників торгів надання забезпечення тендерної пропозиції. За яким критеріям, задля недопущення порушень у сфері державних закупівель, вибирати банк та здійснювати перевірку дійсності гарантії? Якою є процедура перевірки електронно-цифрового підпису файла тендерної гарантії? Дякую.

Доброго дня! Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 1 та ст. 24 Закону про публічні закупівлі замовник має право в оголошенні про проведення процедури закупівлі та в тендерній документації зазначити вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозиції у вигляді гарантії. Існують такі види тендерних гарантій: банківська гарантія, страхова гарантія, гарантія фінансової установи. Порядок надання та види банківських гарантій регулює Постанова НБУ «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах» від 15.12.2004 № 639.

При цьому в тендерній документації рекомендуємо обов’язково визначати вид гарантії, оскільки від виду залежать відповідальність гаранта та можливість зміни гарантії. Зараз фінансові установи використовують два способи накладення ЕЦП на тендерну гарантію. Фінансовим установам рекомендовано зазначати в колонтитулах тендерної гарантії посилання на програмний комплекс, яким накладено ЕЦП. Перший спосіб — за допомогою програмного комплексу М.Е.Doc. У даному випадку перевірку ЕЦП здійснюють за допомогою даного програмного комплексу. Другий спосіб — за допомогою програмного комплексу «ПТ Користувач ЦСК-1». При накладенні ЕЦП в цьому програмному комплексі перевірку здійснюють онлайн на сайті центрального засвідчувального органу за посиланням http://czo.gov.ua/verify.

Перевірку виданих гарантій можна здійснити при зверненні до організацій, які видали дану гарантію. Перевірити наявність гарантії, виданої КБ «Приватбанк», можна на сайті банку. Щодо вибору фінансової установи: її учасник вибирає самостійно, виходячи з власних критеріїв (зокрема рейтингу, наявності рахунку в даному банку тощо). Детальніше про перевірку електронної гарантії ви можете прочитати в статті «Електронні гарантії: правила перевірки», розміщеній у нашому журналі № 9 (60) за вересень 2016 року на стор. 26–27.

Журнали за 2016 рік

Публікації, що вийшли друком у паперовій версії журналу «Радник в сфері державних закупівель» в 2016 році