ДСТУ В 8821-1:2018 СТАНДАРТИЗАЦІЯ У СФЕРІ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

ДСТУ В 8821-1:2018 СТАНДАРТИЗАЦІЯ У СФЕРІ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

Частина 1. Основні терміни та визначення понять

Відповідає офіційному тексту

З питань придбання офіційного видання звертайтесь  до національного органу стандартизації (ДП «УкрНДНЦ» http://uas.org.ua )

ДСТУ В 8821-1:2018ПЕРЕДМОВА1  РОЗРОБЛЕНО: Технічний комітет стандартизації «Стандартизація продукції оборонного призначення»(ТК176)2  ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Державного підприємства «Український науково-досліднийі навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 19 грудня2018 р. No 511  з 2019-09-01, з урахуванням зміни, внесеної наказом ДП «УкрНДНЦ» від 18 квітня2019 р. No 1033 

Цей стандарт розроблено згідно з правилами, установленими в національній стандартизації України4  УВЕДЕНО ВПЕРШЕ

Право власності на цей національний стандарт належить державі.

Заборонено повністю чи частково видавати, відтворювати задля розповсюдження і розповсюджувати як офіційне видання цей національний стандарт або його частини на будь-яких носіях інформації без дозволу ДП «УкрНДНЦ» чи уповноваженої ним особи ДП  «УкрНДНЦ»,  2019

ДСТУ В 8821-1:2018ЗМІСТ0

2018ЗМІСТ0

0 Вступ  IV

1 Сфера застосування — 1

2 Нормативні посилання — 1

3 Загальне пояснення — 2

4 Основні поняття — 2

5 Види виробів озброєння та військової техніки — 5

6 Стандартизація у сфері озброєння та військової техніки — 6

7 Цілі стандартизації у сфері озброєння та військової техніки — 6

8 Нормативні документи зі стандартизації у сфері озброєння та військової техніки — 7

9 Органи, що займаються стандартизацією у сфері озброєння та військової техніки — 9

10 Життєвий цикл озброєння та військової техніки, керування та процеси —10

11 Дослідження, розроблення та модернізація озброєння та військової техніки — 11

12 Випробування озброєння та військової техніки —15

13 Виробництво озброєння та військової техніки — 18

14 Використання (експлуатування) озброєння та військової техніки — 22

15 Підтримування озброєння та військової техніки — 26

16 Вилучення озброєння та військової техніки — 29

17 Керування якістю озброєння та військової техніки — 30

Додаток А (довідковий) Абетковий покажчик українських термінів — 31

Додаток Б (довідковий) Абетковий покажчик англійських термінів — 37

Бібліографія — 43

0 ВСТУП

Цей термінологічний стандарт розроблено насамперед для забезпечення однозначною терміно­логією розробників та користувачів національних нормативних документів на продукцію військового призначення. Розроблення термінологічного стандарту зумовлено потребою забезпечити однаковість опису­вання об’єктів для гармонізування національних стандартів з міжнародними стандартами та стан­дартами НАТО. Стандарт сприятиме розробленню нормативно-правових і нормативних документів у сфері озброєння та військової техніки, усуненню термінологічних перешкод та, за потреби, повному письмовому перекладу міжнародних стандартів та стандартів НАТО українською мовою. Стандарт є першою частиною багаточастинного стандарту. У цій частині наведено термінит а визначення позначених ними понять щодо основних понять, цілей, об’єктів, нормативних документів та органів стандартизації, життєвого циклу, якості озброєння та військової техніки. У стандарті використано терміни та визначення позначених ними понять зі стандартів НАТО [15—29].

Стандарт містить такі частини:

Частина 1. Основні терміни та визначення понять;

Частина 2. Кодифікація. Терміни та визначення понять.

Цей термінологічний стандарт оформлено згідно з ДСТУ 1.5 та ДСТУ 3966.IV

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт унормовує терміни та визначення основних понять стосовно стандартизації, видів виробів, стадій життєвого циклу та якості озброєння та військової техніки (далі — ОВТ).

Цей стандарт застосовний у роботі центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, які виконують функції державного замовника з оборонного замовлення [1], суб’єктів госпо­дарювання, які є виконавцями та співвиконавцями оборонного замовлення [1], технічних комітетів стандартизації [2], підприємств оборонної промисловості, які розробляють, експертують, перевіряютьі застосовують нормативні документи у сфері ОВТ.

Цей стандарт застосовний також до іншої продукції військового призначення (далі — ПВП).

НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ У цьому стандарті наведено посилання на такі національні стандарти:

ДСТУ В 1.0:2018 Національна стандартизація. Стандартизація у сфері озброєння та військової техніки. Основні положення

ДСТУ 1.1:2015 (ISO/IEC  Guide 2:2004,  MOD)  Національна стандартизація.  Стандартизація та суміжні види діяльності. Словник термінів

ДСТУ 1.2:2015 Національна стандартизація. Правила проведення робіт з національної стандартизації

ДСТУ 1.5:2015 Національна стандартизація. Правила розроблення, викладання та оформлення національних нормативних документів

ДСТУ 2391:2010 Система технологічної документації. Терміни та визначення основних понять

ДСТУ 2733-94 Корозія та тимчасовий протикорозійний захист металевих виробів. Терміни та визначення

ДСТУ 2860-94 Надійність техніки. Терміни та визначення

ДСТУ 2890-94 Тара і транспортування. Терміни та визначення

ДСТУ 2941-94 Системи оброблення інформації.  Розроблення систем. Терміни та визначення(ISO 2382-20:1990, NEQ)ДСТУ 2960-94 Організація промислового виробництва. Основні поняття. Терміни та визначення

ДСТУ 2974-95 Технологічне підготовлення виробництва. Основні терміни та визначення

ДСТУ 3021-95 Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення

ДСТУ 3278-95 Система розроблення та поставлення продукції на виробництво. Основні терміни та визначення

ДСТУ 3321:2003 Система конструкторської документації. Терміни та визначення основних понять

ДСТУ В 3576-97ДСТУ 3966:2009 Термінологічна робота. Засади і правила розроблення стандартів на терміни та визначення понять

ДСТУ ISO 9000:2015  (ISO 9000:2015,  IDT) Системи управління якістю.  Основні  положення та словник термінів

ДСТУ ISO/IEC/IEEE 15288:2016 (ISO/IEC/IEEE 15288:2015, IDT) Інженерія систем і програмного забезпечення. Процеси життєвого циклу системи.

Примітка.  Чинність  стандартів,  на які  є  посилання  в  цьому  стандарті,  перевіряють  згідно  з  офіційними  виданнями національного  органу  стандартизації — каталогом  національних  нормативних документів  і  щомісячними  інформаційними покажчиками національних стандартів.

Якщо стандарт, на який с посилання, замінено новим або до нього внесено зміни, треба застосовувати новий стандарт, охоплю­ючи всі внесені зміни до нього.

3 ЗАГАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

3.1 Для кожного поняття встановлено один, а в окремих випадках — два та більше за стандар-тизованих термінів.  Проте, використовуючи за стандартизовані терміни в межах одного документа, рекомендовано вживати лише один із наведених синонімів.

3.2 Узяту в круглі дужки (набрану напівгрубим шрифтом) частину терміна можна не вживати, а використовувати його коротку форму.

3.3 Пояснення, надані в круглих дужках світлим шрифтом після термінів, які зазначають сферувживання багатозначних термінів, не є частиною термінів.

3.4 Наявність квадратних дужок у терміні та у визначенні певної термінологічної статті означає, що в ній суміщено дві(кілька) терміностатті(-тей), у яких переважає однаковий текст. Першу статтю треба читати, беручи до уваги текст поза дужками разом із текстом у першій парі квадратних дужок, пропускаючи текст в інших парах квадратних дужок. Другу статтю читають, замінюючи текст першої пари квадратних дужок на текст другої пари квадратних дужок тощо. В абетковому покажчику терміни наведено окремо без дужок, із посиланням на той самий номер терміностатті.

3.5 Частину суміщених терміностатей складено за принципом переходу від широкого до вузького сенсу, наприклад, у терміностатті 11.2 суміщено терміни «науково-дослідницька робота зі створення продукції військового призначення» (широкий сенс), «науково-дослідницька робота зі створення виробу озброєння та військової техніки» (вузький сенс), «науково-дослідницька робота зі створення матеріалу» (вужчий сенс).

3.6 Застандартизовані терміни та абревіатури набрано напівгрубим шрифтом.

3.7 Терміни, установлені цим стандартом і вжиті у визначеннях інших термінів цього стандарту, виділено в текстах визначень підкресленням.

3.8 Наведені в цьому стандарті визначення термінів в інших документах, за потреби, можна зміню­вати, уводячи до них похідні ознаки, розкриваючи зміст поняття, зазначаючи об’єкти, які належать обся­гові позначуваного поняття. Зміни не повинні порушувати зміст та обсяг термінів, визначених у стандарті.

3.9 Як довідкові у стандарті надано англійські (en) терміни — відповідники застандартизованих термінів, узяті з міжнародних і національних стандартів та стандартів НАТО, глосаріїв і словників.

3.10  У стандарті  наведено абетковий  покажчик установлених цим  стандартом українських термінів (додаток А) та абетковий покажчик їхніх термінів-відповідників англійською мовою (додаток Б).

3.11 Бібліографію (перелік термінологічних джерел) наведено у відповідному розділі цього стандарту.

4 ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ

БІБЛІОГРАФІЯ

БІБЛІОГРАФІЯ

  1. Закон України «Про державне оборонне замовлення»
  2. Закон України «Про стандартизацію»
  3. Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»
  4. Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність»
  5. Постанова Кабінету Міністрів України від 20.02.2013 № 120 «Про затвердження Порядку роз­роблення, освоєння та випуску нових видів продукції оборонного призначення, а також припиненнявипуску існуючих видів такої продукції»
  6. Постанова Кабінету Міністрів України від 25.02.2015 № 345 «Про затвердження Порядку поста­чання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайногостану та у період проведення антитерористичної операції»
  7. Наказ Міністерства оборони України від 12.01.2015 № 17 «Про затвердження Порядку списаннявійськового майна у Збройних Силах України»
  8. Наказ Генерального штабу Збройних Сил України від 24.05.2016 No 213 «Про затвердженняІнструкції з формування оперативно-стратегічних, оперативно-тактичних та загальних вимог до озбро­єння та військової техніки Збройних Сил України»
  9. ГОСТ 2.101-68 Единая система конструкторской документации. Виды изделий
  10. ГОСТ 3.1109-82 ЕСТД. Термины и определения основных понятий
  11. ГОСТ  3.1121-84  ЕСТД.  Общие  требования  к  комплектности  и  оформлению  комплектовдокументов на типовые и групповые технологические процессы (операции)
  12. ГОСТ 14.004-83 Технологическая подготовка производства. Термины и определения основныхпонятий
  13. ISO/IEC/IEEE 42010:2011 Systems and software engineering — Architecture description
  14. IEC 62198:2001  Project risk management — Application guidelines
  15. AAP-03:2018 Directive for the production, maintenance and management of NATO standardizationdocuments
  16. AAP-06:2016 NATO glossary of terms and definitions (English and French)
  17. AAP-20:2015 NATO programme management framework
  18. AAP-42:2007 NATO glossary of standardization terms and definitions
  19. AAP-48:2013 NATO system life cycle processes
  20. AQAP-2000:2009 NATO policy on an integrated systems approach to quality through the life cycle
  21. AQAP 2110:2016 NATO quality assurance requirements for design, development and production
  22. AQAP-2120:2010 NATO quality assurance requirements for production
  23. AQAP-2130:2009 NATO quality assurance requirements for inspection and test
  24. AQAP-2131:2011  NATO quality assurance requirements for final inspection
  25. AQAP-2310:2013 NATO quality management system requirements for aviation, space and defencesuppliers
  26. AQAP-4107:2016 mutual acceptance of government quality assurance and usage of the allied qualityassurance publications (AQAP)
  27. AQAP-2070:2015 NATO mutual government quality assurance (GQA) process
  28. ALP-10:2011 NATO guidance on integrated logistics support for multinational armament programme
  29. ARMP-07 Ed.2 NATO R&M terminology applicable toARMPs
  30. Російсько-українсько-англійський військовий словник: Близько 20 000 слів / Уклад.: В. Я. Карачун,І. А. Черненко, С. М. Чиж, О. О. Карачун. — K.: Техніка, 2001. — 750 с. Код згідно з ДК 004: 01.040.95, 95.020Ключові слова: військова техніка, озброєння, стандартизація озброєння та військової техніки, термін, визначення понять,  нормативний документ, продукція військового призначення, життєвий цикл, якість, дослідження, розр0блення, випробування, виробництво, використання, експлуатування,підтримування, вилучення, керування якістю.
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО