Держаудитслужба ініціюватиме рішення, які унеможливлять зловживання під час закупівель для укриттів

407
5 Липня 2023

ДАСУ на своїй офіційній сторінці повідомляє таке.

“Голова Держаудитслужби Алла БАСАЛАЄВА взяла участь у публічній дискусії на тему: «Не по барабану: які закупівлі є доцільними у воєнний час».

Держаудитслужба ініціюватиме рішення, які унеможливлять зловживання під час закупівель для укриттів , –  Алла БАСАЛАЄВА.

Голова Держаудитслужби Алла БАСАЛАЄВА ініціює звернення до Міністерства фінансів щодо змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 червня 2021 р. № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», які унеможливлять зловживання на закупівлях для укриттів. Про це очільниця Держаудитслужби Алла БАСАЛАЄВА заявила під час  публічної дискусії «Не по барабану: які закупівлі є доцільними у воєнний час», організованої Укрінформом.

«За 2022 рік та майже 6 місяців 2023 року в Україні проведено 22,2 тис закупівель на будівництво, ремонт та облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо) на суму 9,8 млрд гривень. З них під моніторинг закупівель підпадали лише 835 закупівель на суму 5,2 млрд грн. Решта угод відбувалися за прямими договорами, спрощеними закупівлями, які Держаудитслужба може перевіряти лише пост фактум, – заявила Голова Служби.

Вона також зазначила, що найбільш поширеним порушенням є невідхилення тендерних пропозицій учасників, які підлягали відхиленню відповідно до законодавства про закупівлі з урахуванням особливостей, визначених для військового стану.

Держказначейство випускає кошти на укриття пріоритетно, і очевидно, що барабани – не найбільш необхідна річ. Наприклад, одна зі столичних райдержадміністрацій закупила славнозвісні барабани, інша пательні.

Замовники зловживають першочерговістю витрат, закуповують недоцільні товари, ставлячи примітку в закупівлях «на укриття» – заявила Алла БАСАЛАЄВА. Тому є необхідність аби ДСНС визначила списки товарів, які мають першочергово закуповуватися на облаштування укриттів, а Мінфін ініціював відповідні зміни цього акту.

 Держаудитслужба звернулася до Міністерства  фінансів України щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 590.

За словами Голови Держаудитслужби, на часі також встановлення відповідальності замовників за здійснення неефективної закупівлі. Потрібно внесення змін до постанови № 1178, в частині повного повернення закупівель в електронну систему закупівель ProZorro, та виключення норми укладання прямих договорів».

Перелік черговості оплат Казначейством на порталі Радник:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО