Зміни у Законі «Про публічні закупівлі», які впливають на оскарження

473
22 Січня 2020

Поради від Радника

Ми продовжуємо розглядати зміни в оскарженні закупівель, адже наближається 19 квітня 2020 року — дата введення у дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі».

Не можна скасовувати оскаржені закупівлі

Замовнику забороняється вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення щодо процедури закупівлі, яка була оскаржена, крім дій, спрямованих на усунення порушень, зазначених у скарзі. Законотворець заборонив скасовувати тендер (переговорну процедуру закупівлі) чи визнавати його таким, що не відбувся, а також укладати договір про закупівлю.

Таке рішення має за мету виключити можливість порушення права учасника на розгляд і задоволення його скарги через скасування закупівлі замовником. Наразі існує можливість відмінити оскаржену закупівлю ще до розгляду скарги органом оскарження чи навіть після винесення ним рішення на користь скаржника.

Заборона відкликання та оскарження скасування

Орган оскарження за результатами розгляду скарги приймає обґрунтоване рішення, у якому серед іншого зазначає зобов’язання щодо відновлення процедури закупівлі з моменту попереднього законного рішення чи правомірної дії замовника. Отже, за новим Законом Колегія АМКУ зможе зобов’язати замовника відновити процедуру закупівлі, а в учасників з’явиться можливість оскаржити навіть саме скасування процедури.

Отже, нововведення заповнюють правові прогалини у діючому наразі Законі України «Про публічні закупівлі», з якими стикаються як замовники, так і учасники. Це має покращити сферу закупівель та зменшити можливості для зловживання службовим становищем з боку замовників.

Проте, беручи до уваги заборону відкликання скарг учасниками, буде збільшено навантаження на Колегію АМКУ. Порушується принцип захисту прав та захищених Законом інтересів учасника, бо якщо скаргу внесено до реєстру скарг і щодо неї сформовано реєстраційну картку, то така скарга не може бути відкликана.

Також зверніть увагу, що оскарження до Колегії АМКУ можливе лише щодо процедур закупівель. Незважаючи на те, що новий Закон врегульовує питання проведення замовниками спрощених закупівель з використанням електронної системи закупівель, такі аукціони на допорогові суми, не є процедурами закупівлі у розумінні Закону, а тому їхнє оскарження до Колегії АМКУ Законом не передбачене.

Отже, продовжуємо готуватись до роботи за новим Законом з урахуванням змін у механізмах оскарження процедур закупівель. Ще більше корисного та цікавого з нового Закону розглянемо у наступних публікаціях Поради_від_Радника. Залишайтесь з нами, аби не пропустити найголовніше!

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО