Винагорода викривачу корупції

119
21 Жовтня 2024

На офіційному вебпорталі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що 18.10.2024 кошти для винагороди викривачу корупції перераховані з рахунку НАЗК. Це вже вдруге НАЗК оплачує виплату винагороди за повідомлення про корупцію. Сплата була здійснена на підставі рішення Вищого антикорупційного суду (ВАКС) № 991/2288/21 від 02.10.2023.

У судовій справі йшлося про спробу підкупу керівників НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Їм пропонували 6 млн доларів США за закриття кримінального провадження за частиною 3 статті 209, частиною 5 статті 191 ККУ, підозрюваним у якому був колишній міністр екології. У справі фігурувало четверо осіб, та всі вони отримали вироки.

У жовтні 2023 року ВАКС, зокрема, схвалив виплату винагороди викривачеві. Суд встановив, що викривач активно сприяв розкриттю корупційного злочину.

Нагадаємо, що можливість винагороди викривачам корупції була запроваджена у 2019 році. Так, згідно зі статтею 53-7 Закону України «Про запобігання корупції» викривач може отримати 10 % від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду, при цьому розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Про те, як наразі розвивається інститут викривання в Україні, які результати роботи першого року Порталу повідомлень викривачів та які необхідні подальші законодавчі зміни, можна прочитати тут. Про необхідність врегулювання статусу викривача у кримінальному процесі можна докладно прочитати тут.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО