Уряд затвердив порядок дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва

1341
3 Серпня 2022

 Урядовий портал повідомив, що Уряд запускає програму підтримки українських машинобудівельників за допомогою гарантування участі виробників вітчизняної продукції у електронних торгах.

Так, 04.08.2022 набула чинності Постанова Уряду № 861 від 02.08.2022 “Про затвердження порядків підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів та проведення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва”

Ступінь локалізації виробництва товарів, що є предметом закупівлі підтверджується Мінекономіки в автоматичному режимі під час формування переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації , на підставі поданої виробником товару заявки про включення товару до переліку.

Уряд ухвалив порядок підтвердження частки вітчизняних складових у продукції, яке здійснюється наступним алгоритмом:

  • виробник розраховує собівартість товару – окремо імпортних та українських компонентів, та визначає частку локалізації за встановленою формулою. До участі у публічних закупівлях допускаються товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України;
  • результати розрахунків подаються до Міністерства економіки разом із заявкою щодо включення продукції до переліку товарів, які відповідають ступеню локалізації;
  • Міністерство в автоматичному режимі перевіряє арифметичну коректність наданих калькуляцій та вносить товар до реєстру;
  • після цього виробник отримує можливість брати участь у публічних закупівлях;
  • щоб виключити можливі маніпулювання даними, постачальник продукції після перемоги на аукціоні зобов’язаний надати замовнику розрахунки щодо рівня локалізації на поставлений товар чи партію товару. 

Серед видів продукції, на які поширюються згадані вимоги – автомобілі швидкої допомоги, пожежні авто, електробуси, окремі деталі, такі як двигуни, турбіни, насоси та компресори тощо. Також Уряд затвердив порядок моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва. Він здійснюється раз на півроку Міністерством економіки для мінімізації ризиків.

Додатково можете переглянути перелік корисних посилань щодо ступеня локалізації виробництва.

Підписуйтесь на усі закупівельні новини від Радника, з нами ви нічного не пропустите!

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО