Уряд намагається повернути більше процедур публічних закупівель в систему Prozorro

392
3 Липня 2023

Міністерство економіки України  повідомляє, що Уряд намагається повернути якомога більше процедур публічних закупівель в систему Prozorro. А в майбутньому для збільшення контролю за тендерами потрібно буде рухатися шляхом централізації закупівель на місцевому рівні. Таку думку висловила заступник Міністра економіки України Надія Бігун під час Круглого столу присвяченому закупівлям у воєнний час.

В заході також брали участь голова комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, голова комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, голова Державної аудиторської служби України Алла Басалаєва, радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан та редактор видання «Наші Гроші» Юрій Ніколов.

«Основною причиною скандалів, які виникали в публічних закупівлях останнім часом, стало те, що протягом минулого року замовники були звільнені від зобов’язання використовувати систему Prozorro. Тобто багато хто звик до того, що немає контролю, немає нагляду, і вони можуть сподіватись, що війна все спише. Але з середини минулого року ми крок за кроком повертали процедури закупівель в Prozorro. На кінець року у нас 42% коштів витрачалися через конкурентні процедури, а станом на останній місяць вже 75% закупівель йшло через Prozorro. І ми будемо надалі крок за кроком робити все, щоб кількість закупівель саме конкурентним шляхом ставала більшою», – розповіла Надія Бігун.

Зараз у суспільства є великий запит на справедливість, тому Міністерство економіки  виступає за посилення контролю за закупівлями. В той же час треба навчати людей, які займаються публічними закупівлями, правильно визначати пріоритети та користувались здоровим глуздом при формуванні вимог до тендерів.

«Дуже важлива саме участь громадськості для того, щоб підсвічувати такі питання, щоб формувався софт-пауер для забезпечення ефективних закупівель. Ми працюємо з людьми, які відповідальні за закупівлі в організаціях – вони мають дивитись на весь процес ширше і фіксуватись не тільки на тендерному процесі. Вони мають відповідати самі собі, наскільки потрібно чи не потрібно робити ту чи іншу закупівлю саме зараз», – продовжила Надія Бігун.

Міністерство економіки України виступає за те, щоб в процесі публічних закупівель  рухатись шляхом централізації бюджетів та централізації закупівель на місцевому рівні.

«Зараз у нас є 27 тисяч замовників по всій країні, тобто ми маємо 27 тисяч суб’єктів, які оголошують тендери. Таку кількість закупівель дуже важко контролювати. Якщо ми будемо йти шляхом централізації, то суб’єктів стане менше, при цьому увага до їх дій стане вище. І тому це, напевно, допоможе централізувати не корупцію, а централізувати компетенції і ефективність», – зауважила Надія Бігун.

Але система досі опирається змінам. За її словами вже декілька років успішно працює інструмент Prozorro Market, в якому можна в стислі терміни робити запит пропозицій по великому спектру номенклатур. Але деякі закупівельники намагаються провести тендери, щоб купити товари на 15-20% дорожче, витративши на це ще і більше часу.

«В Prozorro Market дуже гарно представлені пропозиції по різних категоріях – газ, електроенергія, паливо, продукти харчування, лікарські засоби і медичні вироби. Але ми бачимо, що добровільно дехто із замовників не хочуть користуватись цим інструментом. Орієнтовно тільки 15% із них, регулярно користуються Prozorro Market. Частіше за все це ті хто закупає шкільне харчування. Тобто без додаткового тиску замовники не дуже зацікавлені віддавати свої тендери до централізованих закупівельних організацій, навіть, якщо це для них ефективніше. Тому ми маємо їм допомогти в цьому – зараз Уряд готує зміни в Постанову для того, щоб зробити Prozorro Market обов’язковим для закупівлі по деяким категоріям ліків», – підсумувала Надія Бігун.

Нагадаємо, що листи Мінекономіки розміщено на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Правова база» – «Листи Мінекономіки»:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО