Уповноважена без вищої освіти, якщо не має іншого вибору: яка відповідальність? Коментує адвокат Іван Шекун.

1110
21 Березня 2020

Питання

«Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, яке нас чекає покарання, якщо з 19.04.2020 буде призначено уповноваженою особою на здійснення спрощених закупівель – секретаря тендерного комітету(бухгалтера), яка не має вищої освіти, але має досвід – 5 років. Іншої альтернативи не має: інші члени тендерного комітету – педагоги, а інші бухгалтери мають вищу освіту, але не мають досвіду в проведенні закупівель взагалі».

Відповідь

Добрий день! Статтею 44 розділу IX нового Закону передбачено, що за порушення вимог, установлених цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими на виконання цього Закону, уповноважені особи, службові (посадові) особи замовників, службові (посадові) особи та члени органу оскарження, службові (посадові) особи Уповноваженого органу, службові (посадові) особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, службові (посадові) особи органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (обслуговуючого банку), несуть відповідальність згідно із законами України.

Разом з цим, ні Кодексом України про адміністративні правопорушення України, ні Кримінальним кодексом України, чи будь-яким іншим нормативно-правовим актом, чітко не вставлено відповідальності за призначення уповноваженою особи без вищої освіти.

Разом з тим, за невиконання прямої вказівки Закону щодо призначення уповноваженої особи саме з вищою освітою, той хто призначив керівника (вищестояща організація), може притягнути його до дисциплінарної відповідальності, як правило, у вигляді догани або звільнення.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО