У 2023 ДАСУ попередила зловживань майже на 20 млрд грн

249
12 Березня 2024

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що результати роботи Держаудитслужби за 2023 рік показали ефективність нових підходів до організації діяльності аудиторів. Про це свідчить Публічний звіт Голови Державної аудиторської служби України Алли Басалаєвої, оприлюднений 7 березня.

Перевірок не стало більше (сама кількість заходів державного фінансового контролю в порівнянні з 2021-2022 роками майже не змінилася), але обсяг охоплених контролем фінансових та матеріальних ресурсів виріс в 1,4 рази і склав 1,8 трлн грн, повідомила Голова Держаудитслужби.

Це дорівнює третині показника ВВП України за 2022 рік або майже 57% доходів зведеного бюджету країни за минулий рік.

Водночас суми виявлених порушень, що призвели до втрат, зросли більш ніж удвічі: зі 100 млрд грн в 2022 році до 211 млрд грн – в минулому.

«Попри те, що працювати доводиться в умовах військової агресії та як наслідок – відчутної втрати фахівців, загальна продуктивність заходів державного фінансового контролю тримається на високому рівні», – констатувала Алла Басалаєва.

Вона наголосила, що минулого року було докладено значних зусиль, зокрема, для попередження фінансових втрат. За результатами 12,2 тисяч моніторингів закупівель (а це понад 90% від усіх заходів Держаудитслужби), загальна вартість яких склала 188 млрд грн, виявлено порушення вартістю 92 млрд грн. Фахівцям Служби вдалося попередити витрачання майже на 20 млрд грн.

Як зауважила Алла Басалаєва, Держаудитслужба вперше за 10 років досягла суттєвого перевиконання основних результативних показників в паспорті відповідної бюджетної програми, мета якої – забезпечення ефективного державного фінансового контролю та запобігання порушенням.

«Так звана окупність – співвідношення втрат, відшкодованих чи поновлених в результаті наших ревізій та перевірок (загалом повернуто 6,4 млрд грн) та втрат на утримання органів Держаудитслужби (1,1 млрд грн) – дорівнює 579%. Кожна гривня, вкладена в Службу, повернула або зекономила державі майже 6 грн. Вважаю, що це гарні результати», – зазначила Голова Держаудитслужби.

Визначаючи пріоритети в діяльності Держаудитслужби на 2024 рік, Алла Басалаєва серед головних назвала продовження ефективного контролю за використанням коштів, що виділяються на відновлення та розвиток територіальних громад у воєнний та повоєнний часи.

Вона наголосила, що у 2023 році основним своїм завданням Служба визначила перевірку місцевих бюджетів: як відбудовуються понівечені ворогом регіони. «На жаль, минулого року аудиторам довелося констатувати непоодинокі випадки, коли на місцях підрядники, що працюють на демонтажі чи відновленні постраждалих будівель, виконують свої зобов’язання недоброчесно», – підкреслила Алла Басалаєва.

І додала, що у поточному році органи державного аудиту продовжать системний контроль за тим, щоб відповідальність порушників була невідворотною.

«Відбудова країни – першочергова та разом з тим важка й тривала справа. В ній не може бути місця чиємусь незаконному збагаченню чи шахрайським оборудкам. Тим паче, під час війни», – наголосила Голова Держаудитслужби.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО