Строки оскарження висновку та нюанси оприлюднення інформації в електронній системі

1928
29 Лютого 2020

Питання

Добрий день! Прохання надати консультацію з наступного питання. Ми, як замовник, не згодні з висновком ДАСУ про результати проведеного моніторингу та маємо намір оскаржити його в судовому порядку. Чи повинні ми зазначати про цей факт в системі Прозоро і як саме?

Відповідь

Добрий день! Чинна  редакція Закону України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон) не містить конкретизації  та будь-яких вказівок щодо переліку документів чи інформації, яку  необхідно оприлюднювати замовнику при оскаржені висновку органу державного фінансового контролю  до суду. Так, частина 10 статті 7-1 Закону (діюча редакція) передбачає, що у разі незгоди замовника з інформацією, викладеною у висновку, останній має право оскаржити висновок до суду протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення, про що зазначається в електронній системі закупівель протягом наступного робочого дня з дня оскарження висновку до суду. Тобто, у розумінні вказаної норми, Замовнику на власному електронному майданчику достатньо вказати будь-яку інформацію, яка б свідчила про оскарження висновку до суду.

 Розглянемо декілька випадків виконання частини 10 статті 7-1 Закону (діюча редакція)  на практиці. Так, у разі оскарження висновку органу державного фінансового контролю до суду одними Замовниками зазначається лише інформація про факт оскарження, наприклад: «Висновок оскаржено до Запорізького окружного адміністративного суду 17.01.2020 вх. №001-01-01»; іншими – оприлюднюється титульна сторінка позовної заяви, заповнений поштовий бланк опису вкладення, який місить реєстр документів,  направлених до суду, або перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви.

Водночас, не слід забувати, що з 19.04.2020 вступає в дію нова редакція Закону, який уточнює питання опублікування інформації замовником у разі оскарження висновку за результатами здійснення моніторингу публічних закупівель. Так, частина 10 статті 8 Закону в новій редакції передбачає, що у разі незгоди замовника з інформацією, викладеною у висновку, він має право його оскаржити до суду протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення, про що зазначається в електронній системі закупівель протягом наступного робочого дня з дня оскарження висновку до суду. Замовник зазначає в електронній системі закупівель про відкриття провадження у справі протягом наступного робочого дня з дня отримання інформації про відкриття такого провадження та номер такого провадження.

Висновки

Отже, при оскарженні висновку органу державного фінансового контролю до суду Замовникам потрібно на власному електронному майданчику  зазначити будь-яку інформацію, що підтверджує факт його оскарження, протягом наступного робочого дня (Приклади наведені вище). А вже після відкриття провадження по справі, наступного робочого дня з дня отримання такої інформації, додатково вказувати інформацію про відкриття провадження та номер такого провадження. Як замовнику знайти номер провадження? Після направлення замовником позовної заяви до суду та відкриття провадження по справі суд постановляє ухвалу, у правому верхньому куті якої  присвоюється відповідний номер провадження по справі.

Відповідь надав Іван Шекун

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО