Спрощена закупівля з 19.04.2020 – хто відповідальний за проведення?

1353
4 Січня 2020

Радник відповідає на питання

Сьогодні розглядаємо питання: В ст. 11 ЗУ Про публічні закупівлі (в новій редакції, яка вводиться в дію з 19.04.2020) зазначено, що відповідальною за організацію та проведення ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ/СПРОЩЕНОЇ ЗАКУПІВЛІ є уповноважена особа. В Прикінцевих та перехідних положеннях цього ж Закону зазначено, що замовник може утворювати тендерний комітет для організації та проведення ПРОЦЕДУР ЗАКУПІВЕЛЬ. Згідно ст. 13 Закону ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ: відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог. Запитання: чи є вимогою та обов’язком замовника відповідно до ЗУ Про публічні закупівлі (в новій редакції, яка вводиться в дію з 19.04.2020) визначити або призначити уповноважену особу відповідальною за проведення СПРОЩЕНОЇ ЗАКУПІВЛІ? Тобто, тендерний комітет вже не може бути призначеним відповідальним за організацію та проведення СПРОЩЕНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ, тільки за ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ відповідно до Закону?

З 19 квітня 2020 року буде введено в дію нову редакцію  Закону України «Про публічні закупівлі». Однією із новел цього закону є поступова відмова від формату роботи тендерних комітетів та перехід на Уповноважених осіб.
Так, починаючи з 1 січня 2022 року закон вже не передбачає можливості проведення закупівель тендерними комітетами, тож перехід на новий формат роботи має відбутись протягом двох наступних років.
Згідно нової редакції Закону уповноважена особа (особи) це службова (посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).
До того, як відбудеться повний перехід на Уповноважених осіб, замовник може створювати тендерний комітет для організації та проведення процедур закупівель.
Так, Прикінцевими та перехідними положеннями нової редакції Закону встановлено, що до 1 січня 2022 року замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедур закупівель.
Замовник має право визначити уповноважену особу (осіб) та тендерний комітет (комітети), за умови що кожен із них буде відповідальним за організацію та проведення конкретних процедур закупівель. Для цілей цього Закону тендерний комітет – це службові (посадові) та інші особи замовника, призначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із цим Законом.
Водночас за організацію та проведення спрощених закупівель згідно з новою редакцією Закону відповідати мають саме уповноважені особи.
При цьому нова редакція Закону не містить обмежень щодо визначення одних і тих самих працівників замовника як членами тендерного комітету для цілей проведення конкретних процедур закупівель, так і уповноваженою (ими) особою (ами) для цілей здійснення спрощених закупівель або інших процедур закупівель, за які не є відповідальним тендерний комітет.

Відповідь підготувала Тетяна Мішта.

Ще більше відповідей на питання закупівельників та постачальників в журналах “Радник в сфері державних закупівель”. Передплачуйте, щоб нічого не пропустити: http://radnuk.tilda.ws/. Передплатний індекс 89613

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель