Робоча група та її роль у закупівлях

4821
25 Березня 2020

Доброго дня шановні закупівельники, сьогодні ми поповнюємо низку порад що стосуються уповноважених осіб та їх діяльність, так закон передбачає право уповноважених осіб залучати інших працівників замовника для підготовки тендерної документації та/або оголошення про проведення спрощеної закупівлі та вимог до предмета закупівлі. У разі такої потреби за рішенням замовника може бути утворена робоча група у складі працівників замовника для розгляду тендерних пропозицій/пропозицій. Тут варто зазначити, що Закон не зобов’язує замовника використовувати у своїй роботі інститут робочої групи, так само як і не забороняє. Тобто Закон лише пропонує замовникам додаткові інструменти для організації діяльності уповноваженої особи. І кожен замовник самостійно має визначитися, яка та від кого допомога потрібна уповноваженій особі для ефективного проведення закупівель: можливо, варто залучити певного працівника чи певних працівників (чи і цього недостатньо і потрібно визначати робочу групу), так чи інакше пропозиції / рішення інших фахівців матимуть консультативний (дорадчий) характер.

Якщо створюють таку робочу групу, то уповноважена особа виступатиме її головою та відповідає за організацію її роботи. Робочу групу створюють, щоб допомогти уповноваженій особі визначитись із тим, що саме необхідно придбати за характеристиками. Вона може брати участь у розгляді тендерних пропозицій.

Але слід зважати, що рішення робочої групи мають виключно дорадчий характер. При цьому всі рішення, які стосуються закупівельного процесу через електронну систему, приймає саме уповноважена особа і оформлює протокольно.

Варто наголосити, що робоча група не є аналогом тендерного комітету і не ухвалює жодних колегіальних рішень замість уповноважених осіб. Така робоча група представляє «внутрішнього замовника» організації, тобто тих людей, які мають спеціальні знання та інформацію про предмети, які купуватиме замовник, і про те, де саме і для чого використовуватимуть закуплений предмет.

Тож мета робочої групи — насамперед допомогти уповноваженій особі зрозуміти, що конкретно необхідно організації і чи відповідає запропонований учасниками предмет тим вимогам, які сформовані.

Діяльність робочої групи, обсяг компетенції тощо замовник визначає самостійно з огляду на положення Закону.

Наостанок бажаємо всім учасникам та замовникам успіху в вашій нелегкій праці. І, звісно, в цьому вам допоможе редакція журналу «Радник в сфері публічних закупівель» — наші професійні навчання, публікації, поради й консультації.

Детально про діяльність Уповноваженої особи за новим Законом читайте у статті заступника директора Департаменту регулювання публічних закупівель Тетяни Мішти — журнал № 2 (101) за лютий 2020 року, стор. 6-13.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель