Рецепт високої конкуренції на закупівлях будівництва: довші строки і ТД у форматах кошторисних програм

197
5 Липня 2024

Команда DOZORRO дослідила, у яких форматах замовники публікували файли тендерної документації на закупівлях будівельних робіт у 2023 році. Лише 6,5% відкритих торгів містили документи у форматах Excel або кошторисних програм. Водночас  у середньому вони мають найкращі показники конкуренції.

Згідно з результатами аналізу, на відкритих торгах, де всі файли ТД були виключно у форматі pdf, середній рівень конкуренції становив 0,99 пропозиції. Натомість на торгах із файлами у форматах кошторисних програм конкуренція досягнула 2,06 пропозиції. 

Найвища конкуренція була на лотах з файлами у машиночитних форматах з очікуваною вартістю від 50 до 100 млн грн — 3,47 пропозиції.

«При цьому замовники, що використовували файли у форматах для кошторисних програм, були більш схильними дати бізнесу більше часу на підготовку своєї пропозиції — в середньому 13,82 дня проти загального показника у 8,47 дня. Імовірно, ці два фактори впливають комплексно — у бізнесу є зручний формат документів, необхідних для підготовки пропозиції, та більше часу на це», — пояснює Ярослав Пилипенко, старший аналітик з моніторингу публічних закупівель TI Ukraine. 

DOZORRO пропонує запровадити обов’язкову додаткову публікацію у складі тендерної документації відкритих торгів на будівельні роботи інформації, необхідної для кошторисних розрахунків, у файлах в універсальних форматах для кошторисних програм та у форматі Excel. 

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО