Постанова Верховного суду, на яку слід звернути увагу

1257
10 Січня 2020

Відповідно до вимог ст. 17 діючого Закону України «Про публічні закупівлі» (922-VIII) переможець торгів у строк, що не перевищує п’яти днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір, повинен надати замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої цієї статті, тобто строк щодо надання документів переможцем розраховується з дати оприлюднення Замовником наміру укласти договір про закупівлю.

Ст. 253 Цивильного Кодексу України передбачено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. Тобто, якщо дотримуватись даної норми Цивільного кодексу України, то приміром, якщо замовником намір укласти договір опубліковано 14.01.2019 р. то останнім днем подання документів переможцем буде 19.01.2019 р.

В той же час, постановою Верховного суду від 19.12.2019 по справі № 916/452/19 зазначено, що в 5-денний строк надання документів переможцем враховується день публікації наміру.

Цитати з тексту зазначеного рішення:

«Враховуючи, що позивача визнано переможцем вищевказаної закупівлі 14.01.2019, суди обох інстанцій дійшли висновків, що відлік 5-ти денного строку почався з 14.01.2019 і закінчився 18.01.2019»

«Також колегія суддів вважає правильними висновки судів про те, що спірні правовідносини регулюються спеціальним Законом України “Про публічні закупівлі”, ст. 17 якого є нормою імперативного характеру і визначає поведінку суб`єктів – учасників публічних закупівель, тому доводи скаржника про можливість застосування до спірних правовідносин загальних положень ст. 253 Цивільного кодексу України є помилковими».

З метою недопущення замовниками порушень при обрахунку строків при проведенні процедур закупівель, враховуючи те, що новою редакцію Закону України «Про публічні закупівлі» вводиться адміністративна відповідальність за невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до Закону, редакція журналу «Радник в сфері державних закупівель» звернулася за роз′ясненнями до Уповноваженого органу – Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Отже, рекомендуємо бути обережнішими з обрахунками строків та слідкувати за публікаціями журналу «Радник в сфері державних закупівель».

Слідкуйте за сферою публічних закупівель разом з нами.

Передплатний індекс: 89613

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель