Перевірки ДАСУ не перешкоджають роботі оборонних підприємств 

290
13 Жовтня 2023

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що державна аудиторська служба України з початку повномасштабного вторгнення рф виявила зловживань на 6 млрд гривень, які недоброчесні виробники, виконавці державних контрактів в сфері оборони, хотіли вивести з бюджету країни. Про це заявила Голова Державної аудиторської служби України Алла БАСАЛАЄВА.

 «Держаудитслужба виявила численні порушення, коли недоброчесні виробники створили різноманітні схеми, аби незаконно витягнути з державного бюджету мільярди гривень. Це неприпустимо! Фактично це мародерство під час війни, яке виробники прикривають патріотичними гаслами. Уся інформація про відповідні порушення була передана правоохоронним органам», – заявила Алла БАСАЛАЄВА.

 Також очільниця ДАСУ додала, що всі спроби виробників перекласти на аудиторів відповідальність за невиконання умов профінансованих на 100% державних контрактів є маніпуляцією.  Як приклад вона навела ситуацію із КБ «Луч».

 «Висновки, зроблені аудиторами, жодним чином не призведуть до  зупинки виробництва критичних видів озброєння, включаючи кілька ракетних комплексів», – підкреслила БАСАЛАЄВА.

 Вона розповіла, що наразі ДАСУ проводить ревізію КБ “Луч” за зверненням правоохоронних органів. Тим більше, що попередня ревізія підприємства востаннє проводилась аж 10 років тому.

 «КБ “Луч” є виконавцем окремої ракетної та протиракетної програми, що окремо фінансується Урядом. Тому висновки, зроблені Держаудитслужбою в рамках аудиту Міноборони ніяким чином не впливають на наявність фінансових ресурсів КБ “Луч” як виконавця програми. Тож будь-які заяви, що дії Держаудитслужби впливають на розробку ракет, є маніпулятивними. Та й згідно закону ми можемо лише фіксувати можливі порушення та надавати рекомендації якомога швидше усунути виявлені недоліки», – сказала Алла БАСАЛАЄВА.

 Окрім того, керівниця Держаудитслужби відкинула звинувачення про начебто перешкоджання оборонним підприємствам у можливості отримувати прибутки. Вона нагадала, що Кабмін у липні прийняв зміни до постанови №1275. Цим документом компаніям, що укладають контракти з Міноборони, дозволили включати прибуток у ціну.

 «Ми працюємо виключно в межах закону.  Є відповідні постанови Кабміну, які дали зелене світло виробникам оборонного сектору. Всі звинувачення щодо відсутності прибутку – зняті. Прибуток включається до контрактів, починаючи з липня 2023 року, коли Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову», – зазначила Алла БАСАЛАЄВА.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО