П’ять найкращих публічних закупівель вересня: думка Prozorro

566
10 Жовтня 2023

Prozorro визначило чемпіонів серед публічних замовників вересня 2023 р. Цього разу ними стали: КП “Адміністративно-технічне управління”, Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС, Медичні закупівлі України, Регіональна філія “Південно-Західна залізниця” АТ “Укрзалізниця” та АТ “УКРГАЗВИДОБУВАННЯ”.

Тактичний одяг

КП «Адміністративно-технічне управління» закупило через Prozorro 1600 тактичних футболок та сорочок (убакс). 

Замовник отримав 6 пропозицій від бізнесу. Завдяки такій конкуренції вдалося заощадити майже 30% коштів від очікуваної вартості — перемогла пропозиція у 793 тис. грн проти очікуваної вартості у 1,1 млн грн.

Ціна за одну футболку склала 170,10 грн, а за сорочку – 656,10 грн. Сорочки вдалося закупити подекуди вдвічі дешевше, ніж у спеціальних магазинах.

Сокири пожежних

Заощадивши 63% коштів у торгах за участі 4 бізнесів, Управління забезпечення оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС закупила 5319 сокир для пожежників. 

Сума переможної пропозиції склала 2,83 млн проти 5,98 млн очікуваної вартості. Спершу переможець торгів пропонував сокири на аукціоні за 3,73 млн грн, що вже було найдешевшою пропозицією. Однак не надто дорожчими були пропозиції інших учасників – конкуренти спробували “перебивати” пропозиції одне одного.

Ціна за одну сокиру склала 533,64 грн. Зі схожими чи наближеними характеристиками продають як дешевші, так і дорожчі сокири.

Лінійні прискорювачі

Цього разу Медичним закупівлям України вдалося закупити інноваційне обладнання для лікування онкологічних захворювань. 

Очікувана вартість 15 систем лінійних прискорювачів сягала 1 млрд грн. Проте конкуренція 4 учасників знизила ціну на 47% — до 541 млн грн. Переможець починав аукціон з пропозицією у 705 млн грн.

Ціна одного лінійного прискорювача склала 36,06 млн грн.

Дизель-генераторні установки

Натомість «Південно-Західна залізниця» придбала 26 одиниць обладнання для гарантованого забезпечення роботи залізниці.  

Дизель-генераторні установки вдалося закупити за 5,71 млн грн, що на 34% менше за їхню очікувану вартість — 8,65 млн грн. Таке зниження ціни стало можливим завдяки змаганням 8 учасників.

Ціна однієї установки в залежності від моделі склала 212 тис. грн, 213 тис. грн та 274 тис. грн відповідно. Здебільшого закуплені генератори продаються на 100 тис. грн дорожче. Замовник купував генератори у виробника.

Бурове обладнання

Укргазвидобуванню ж вдалося закупити 90 комплектів такого важливого для вітчизняної газової промисловості обладнання з економією коштів у 32%. 

На торги прийшли 6 учасників. Завдяки цьому вартість товарів знизилася з 9,19 млн грн до 6,25 млн грн.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО