Новини закупівель, випуск за 31 березня

479
31 Березня 2020

Зміни до державного бюджету

30 березня Урядом схвалено проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік.
Законопроект, зокрема, передбачає:
– Створення у складі державного бюджету Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками в обсязі 97,1 млрд грн. Планується, що кошти Фонду, за потреби, будуть спрямовані, зокрема, на: фінансове забезпечення галузі охорони здоров’я (а саме на додаткові доплати медпрацівникам, придбання медобладнання, експрес- тести, аналізатори ПЦР, апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту та соціальний захист громадян України. Крім того, схваленим Урядом законопроектом збільшено на 3,0 млрд грн обсяг резервного фонду на здійснення непередбачених заходів.
– Продовжиться фінансування будівництва та ремонту доріг в Україні. Так, на розвиток мережі автомобільних доріг передбачається 37,3 млрд грн, а на субвенцію місцевим бюджетам для дорожнього господарства заплановано 21,8 млрд грн.
Підтримка сільгосптоваровиробників не буде зменшена та складе в цьому році 4 млрд грн. Також Уряд продовжує фінансування реформи оборонно-промислового комплексу. Витрати на новітні технології та нарощування потужностей для виготовлення оборонної продукції збережено на рівні 2,5 млрд грн.

Докладніше тут

Ціноутворення на нафтопродукти

Амку вживає заходи щодо приведення цін на нафтопродукти до обґрунтованого рівня. Так на минулому тижні було анонсовано про нові заходи щодо цього.

Нагадаємо попередні кроки Комітету та реакцію ринку на них:

  • 5 грудня 2019 АМКУ надав учасникам ринку торгівлі бензинами рекомендації вжити заходів щодо встановлення роздрібних цін на високооктанові бензини та дизельне паливо на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.
  • Як результат, роздрібні ціни на бензин марки А-95 та на дизельне паливо знизилися на 1-2 гривні за літр.
  • 14 січня 2020 Комітет розпочав поглиблене дослідження відповідності дій учасників ринку вимогам законодавства, оскільки надана ними інформація за результатами розгляду Рекомендацій від 05.12.2019 не містила достатнього обґрунтування рівня встановлених цін на АЗС.
  • 10 березня 2020 АМКУ знову попередив власників мереж АЗС про прискіпливу увагу до цін на бензини, оскільки на початку березня відбувся обвал цін на сиру нафту на світовому ринку і це мало позначитися на похідних товарах.

Сьогодні Антимонопольний комітет констатує, що триває подальше зниження цін на автозаправках. 

Вітаючи таку реакцію учасників ринку на попередні рекомендації, Комітет водночас отримує дані від аналітичних агентств, які вказують на наявний потенціал до ще більшого зниження ціни.  Наприклад, для бензину марки А-95 виправданим може бути зниження іще на 3-5 гривень.

Детальніше за посиланням

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО