Нововведення Закону «Про публічні закупівлі»

529
15 Січня 2020

Поради від Радника

Зміни у новому Законі, на які варто звернути увагу при оскарженні.

Цього разу ми продовжуємо розглядати зміни у системі оскарження закупівель, адже багато чого зміниться із введенням у дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», тобто вже 19 квітня 2020 року.

Запит Колегії АМКУ

Орган оскарження — Колегія Антимонопольного комітету України — має право запитувати і отримувати в електронному вигляді у замовників та учасників процедури закупівлі, контрольних органів, Уповноваженого органу та інших інших осіб інформацію, документи та матеріали щодо проведення процедур закупівель.

Замовники, учасники процедури закупівлі, контрольні органи, Уповноважений орган, інші особи протягом 3 робочих днів з дня отримання запиту повинні надіслати в електронному вигляді органу оскарження відповідні інформацію, документи та матеріали щодо проведення процедур закупівель.

Надання відповіді на запит Колегії АМКУ є обов’язком і повинен надаватись саме протягом 3 робочих днів з дня отримання такого запиту.

Ненадання відповіді на запит призведе до накладання штрафу.

Запити, інформація та документи подаються в електронному вигляді.

Додаткові документи для розгляду скарги

Матеріали, які суб’єкт оскарження та/або замовник вважають за необхідне долучити до розгляду скарги, мають бути подані за допомогою електронної системи закупівель не пізніше ніж за 3 робочих дні до дати розгляду скарги постійно діючою адміністративною колегією (колегіями) Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель

Отже, після 19 квітня 2020 року замовникам та учасникам буде надана можливість додавати необхідні документи та інформацію через електронну систему не пізніше ніж за три робочі дні до дати розгляду скарги.

Обов’язковість виконання рішень

Якщо рішення органу оскарження, прийняте за результатами розгляду органу оскарження, не було оскаржене у суді, то таке рішення має бути виконане протягом 30 днів з дня його прийняття органом оскарження.

Невиконання рішення Антимонопольного комітету України (органу оскарження за результатами розгляду скарг від суб’єктів оскарження, подання яких передбачене законом) спричиняє накладення штрафу на керівника замовника у розмірі від 34 000 до 85 000 грн (від двох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

У діючій редакції Закону зазначено, що рішення Колегії АМКУ є обов’язковим для виконання замовниками, проте строку на виконання рішення не передбачено. Також не передбачена відповідальність за невиконання такого рішення. У зв’язку з цим у замовників існує можливість для зловживання.

Новим Законом законотворець виправив ці недоліки.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО