Нововведення Закону «Про публічні закупівлі»

517
9 Січня 2020

Поради від Радника

Новий Закон «Про публічні закупівлі»: зміни, на які варто звернути увагу при оскарженні.

Ми продовжуємо розглядати зміни механізмів оскарження у системі онлайн-тендерів, які стануть реальністю із введенням у дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», тобто вже 19 квітня 2020 року.

Полотове оскарження

У разі, якщо замовником у межах єдиної процедури закупівлі визначені частини предмета закупівлі (лоти), то при поданні скарги щодо окремого лота (лотів) реєстраційні картки формуються за кожним лотом окремо.

Нарешті буде реалізоване формування реєстраційної картки скарги за лотом!

Отже, можна буде уникнути проблем з оскарженням багатолотових закупель. А замовників з’явиться можливість виконати рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Колегія АМКУ) за окремим лотом.

Своєчасне оскарження

Скарги, що стосуються прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після оцінки тендерних пропозицій учасників, подаватимуться протягом 10 днів з дня, коли суб’єкт оскарження дізнався або повинен був дізнатись про порушення своїх прав внаслідок рішення, дії чи бездіяльності замовника, але до дня укладення договору про закупівлю.

Чинний Закон передбачає можливість оскарження рішення замовника лише після публікації наміру про укладення договору, тобто учасникові доводиться чекати визначення переможця закупівлі. Новий Закон надає можливість оскаржити неправомірне відхилення тендерної пропозиції учасника одразу ж після оприлюднення протоколу розгляду тендерних пропозицій, що пришвидшить проведення процедури закупівлі.

Оскарження за новими строками

Строки розгляду скарги органом оскарження збільшать до 10 робочих днів з дати початку розгляду скарги і можуть бути аргументовано продовжені органом оскарження до 20 робочих днів.

Зараз строк розгляду скарги складає 15 робочих днів, які включають 3 робочих дні для ухвалення рішення про прийняття скарги до розгляду/залишення без розгляду/припинення розгляду скарги. Цим нововведенням законотворець начебто скоротив строк розгляду скарги до 10 робочих днів, проте у Колегії АМКУ з’явиться можливість аргументовано подовжити його до 20 робочих днів.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО