НАЗК запустило публічний доступ до Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення

428
18 Вересня 2023

На офіційному вебпорталі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, запустили в публічний доступ прикладний програмний інтерфейс (АРІ), який дозволяє автоматично отримувати інформацію про те, чи перебуває фізична або юридична особа у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (далі – Реєстр).

Відтепер у користувачів є можливість автоматизованими засобами сформувати запит за різними критеріями пошуку.

Зокрема, автоматична перевірка осіб на доброчесність усуває будь-яку можливість підробки документів, а також дозволяє оперативно перевірити, чи вчиняла корупційні правопорушення особа, що бере участь у публічних закупівлях. Завдяки цим можливостям ресурсу можна швидко виявити осіб, які заплямували свою репутацію корупційними правопорушеннями, і усунути їх від участі в закупівлях. Адже Законом «Про публічні закупівлі» передбачено, що наявність таких даних є підставою для виключення з тендеру.

Відкриття прикладного програмного інтерфейсу (АРІ) підвищить ефективність використання Реєстру,  як одного з найважливіших інструментів запобігання корупції.

Зазначимо, у червні 2023 року НАЗК і державне підприємство “Прозорро” налагодили автоматизовану взаємодію між системою закупівель Prozorro та Реєстром. 

Нагадаємо, НАЗК адмініструє Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення з лютого 2019 року. Це – ресурс, де міститься максимально повна інформація про фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО