НАЗК про виплату винагороди викривачу фактів корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень

438
4 Жовтня 2023

На офіційному вебпорталі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що вітає рішення першої інстанції Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо виплати винагороди викривачу. Таке рішення суд ухвалив 2 жовтня 2023 року.

Йдеться про затвердження угоди про визнання винуватості, яку укладено між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби. Тут зазначається і про виплату винагороди викривачу, яка становить 13 млн 299 тис. 950 грн, що є першим позитивним рішенням. 

Варто зазначити, що вирок може бути оскаржено в Апеляційній палаті ВАКС протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Це без перебільшення історична подія, яка фундаментально закріплює формування культури викривання в Україні й стимулює викривачів повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати.  

Викривачу за законодавством винагорода виплачуватиметься коштом Державного бюджету України органами державного казначейства за процедурою безспірного списання.

Тож НАЗК покладається на органи державного казначейства в питанні забезпечення виконання судового рішення після набрання ним законної сили.

Нагадаємо, 6 вересня 2023 року НАЗК запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, свідками яких вони стали. Портал забезпечує цілодобовий відкритий доступ для подання повідомлень (у тому числі анонімних) через внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. 

Також НАЗК підготувало оновлені роз’яснення щодо правового статусу викривача. В них систематизовано ключові питання, що можуть виникнути у тих, хто викрив чи має намір викрити корупцію.

Викривання – це один із найдієвіших методів боротьби з корупцією. А ефективний засіб протидії їй – це своєчасна поінформованість компетентних органів про факти вчинення корупційних злочинів. Практика цивілізованих країн довела, що викривання корупції є основою для побудови безпечних і заможних суспільств.

У прозорому демократичному світі, зокрема у США, виплата винагороди викривачу є нормою і стимулює громадян до відповідальності. На відміну від США, наша країна тільки формує культуру викривання і тому критично важливо популяризувати її в Україні. Адже викривати – означає виявляти свідомість, турботу та доброчесність стосовно співгромадян.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО