НАЗК про співпрацю з Міноборони та Державним оператором тилу для удосконалення системи оборонних закупівель

175
3 Квітня 2024

На офіційному вебпорталі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зазначають, що удосконалення оборонних закупівель залишається одним із головних пріоритетів для України. Формування закупівельної політики, а також проблеми і виклики під час здійснення оборонних закупівель обговорили представники Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) разом з представниками Міністерства оборони України (Міноборони), Командування Сил логістики Збройних Сил України, державного підприємства Міноборони «Державний оператор тилу» та начальниками продовольчих служб військових частин рівня бригади.

“Наразі українські експерти спільно з НАТО напрацьовують рекомендації для удосконалення системи оборонних закупівель в межах Стратегічного огляду системи оборонних закупівель Комплексного пакету допомоги НАТО для України. Разом з тим, НАЗК розпочинає аналіз корупційних ризиків у цій сфері – до нього будуть залучені всі зацікавлені сторони та міжнародні експерти. Як результат, ми надамо рекомендації, які сприятимуть розбудові доброчесності в оборонних закупівлях та впровадженню вже розпочатої Міноборони реформи. Дослідження стане продуктом співпраці органів виконавчої влади, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій для досягнення спільної мети – ефективного забезпечення ЗСУ необхідними ресурсами”, – зазначив заступник Голови НАЗК Ярослав Любченко, який є Національним координатором з питань співробітництва України та НАТО з розбудови доброчесності.

«Прозорість у закупівлях – це запорука фінансової ефективності використання бюджетних коштів та довіри суспільства до Міноборони. Саме тому ми будуємо нову архітектуру закупівель, яка відповідає практикам НАТО. Ми зобов’язані вчасно забезпечувати Збройні Сили України якісним харчуванням», – зазначив заступник Міністра оборони України Дмитро Кліменков.

За результатами зустрічі визначено подальші кроки з впровадження реформи оборонних закупівель.

Нагадаємо, для розбудови доброчесності та відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” НАЗК проводить антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів, в тому числі тих, що стосуються сектору безпеки та оборони, координує діяльність уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, здійснює моніторинг, координацію та оцінку ефективності реалізації заходів, визначених Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки. Однією із проблем у секторі оборони визначено оборонні закупівлі та наведено перелік заходів, необхідних для досягнення відповідних очікуваних стратегічних результатів.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО