Надання документів по ст. 17 якщо повторно отримав статус переможця

1503
25 Січня 2020

Радник відповідає на питання

Сьогодні розглядаємо питання: Чи повинен учасник, отримуючи статус переможця повторно в рамках однієї тієї ж процедури закупівлі, вдруге завантажувати до електронної системи закупівель документи по ст. 17 Закону для переможця? 

Можуть бути випадки, в яких з учасником, якого визначив замовник переможцем та який вже завантажив документи переможця, не підписали договір або замовник сам скасував рішення про визначення переможцем учасника та визначив переможцем іншого учасника. Після цього перший учасник оскаржив рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції до Органу оскарження та виграв таку скаргу, відповідно замовник на виконання рішення Колегії АМКУ повторно визначив такого учасника переможцем. Чи повинен учасник, якого замовник повторно визначив переможцем в одній і тій самій процедурі закупівлі повторно завантажувати документи переможця?
Відповідно до ч. 3 ст. 17 ЗУ «Про Публічні Закупівлі» переможець торгів  у строк, що не перевищує п’яти днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір, повинен надати замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої цієї статті.
Треба врахувати що, учасник отримує статус «переможець» в електронній системі закупівель тільки після публікації замовником повідомлення про намір укласти договір та має певний час для завантаження документів переможця. Завантажувати документи учасник має обов’язково, кожен раз, коли отримує такий статус, навіть якщо це другий чи третій раз в рамках однієї закупівлі.
Варто зазначити, що кожен раз документи переможця мають відповідати умовам тендерної документації, наприклад, дійсні на момент подачі чи видані не раніше 5 днів до моменту повідомлення про намір укласти договір.
Порада учасникам. Як бачимо, ситуації у рамках одного тендеру бувають різні, тому аби не випустити з рук такий бажаний статус переможця та майбутній контракт, варто заздалегідь готуватися до подачі документів переможця, в тому числі з огляду на можливу необхідність повторного подання документів по ст. 17 Закону для переможця.
Порада замовникам. Замовникам варто зважати лише на вимоги законодавства, правильно обраховувати строки, розуміти етапи закупівлі та розрізняти статус «учасник» від статусу «переможець».

Відповідь підготував Роман Магера

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель