Корупція як підстава для відмови: жорсткі обмеження нового Закону

698
29 Січня 2020

Поради від Радника

Корупція як підстава відмовити в участі у процедурі: жорсткі обмеження нового Закону «Про публічні закупівлі».
Пунктом 3 частини 1 статті 17 діючої редакції Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) передбачено, що замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника в разі, якщо службову (посадову) особу учасника, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності, по-перше, саме за вчинення корупційного правопорушення, по-друге, саме у сфері закупівель.

Що зміниться у Prozorro 2.0

У новій редакції Закону норма пункту 3 частини 1 статті 17 змінена і звучить наступним чином: замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо службову (посадову) особу учасника процедури закупівлі, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Отже, у новій редакції Закону виключено умову, за якої відмова в участі у процедурі закупівлі була пов’язана саме з корупційним правопорушенням в сфері закупівель і в майбутньому замовник буде зобов’язаний відмовляти учаснику, інтереси якого представляє особа, яка вчинила будь-яке, як корупційне правопорушення, так і правопорушення, пов’язане з корупцією у будь-якій сфері, тобто додано іншу умову — правопорушення, пов’язане з корупцією.

Як це працюватиме

Відомості про фізичних осіб, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільно-правової відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вносять до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, який формує і веде Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).
Наявність відповідної інформації про фізичну особу в Реєстрі НАЗК є підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі.
Отже, нова редакція пункту 3 частини 1 статті 17 Закону розширює коло осіб, які не зможуть представляти інтереси учасників у торгах.

Додатково повідомляємо, що вже у наступному випуску журналу «Радник в сфері державних закупівель» № 2 (101) за лютий 2020 року вийде друком стаття «Корупція як підстава відмовити в участі у процедурі: жорсткі обмеження нового Закону», у якій це питання буде розгорнуто докладніше. Слідкуйте, аби не пропустити найголовніше!

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО