До уваги замовників послуг з приєднання до електричних мереж операторів систем розподілу

1048
26 Листопада 2021

На вебпорталі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з’явилася корисна інформація для замовників послуг з приєднання до електричних мереж операторів систем розподілу.

Відтепер НКРЕКП передбачено можливість подання замовниками послуг з приєднаньзаяв про приєднання електроустановки (електроустановок) певної потужності до електричних мереж системи розподілу в електронному вигляді через сервіс«Особистий кабінет замовника», який функціонує на офіційних вебсайтах операторів систем розподілу в мережі Інтернет.   Сервіси «Особистих кабінетів замовників» операторів систем розподілу  можна знайти за посиланням.   

НКРЕКП звертає  увагу, що для подання заяви про приєднання замовник має лише: надати відповіді на запитання, що характеризують технічні параметри електроустановки, яку необхідно приєднати до електричних мереж;підтвердити (шляхом зазначення номера запису про право власності та реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);ідентифікувати себе (вказати унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі);вибрати зручний спосіб обміну інформацією з оператором системи розподілу;визначитись із місцем розташування точки приєднання та надати графічні матеріали із її позначенням. Водночас під визначенням поняття «графічні матеріали» слід розуміти будь-які паперові /  електронні матеріали з інформацією щодо місця розташування об’єкта (об’єктів) замовника, земельної ділянки замовника та прогнозованої точки приєднання.  

НКРЕКП звертає  увагу, що оператор системи розподілу не може вимагати від замовника вчинення жодних інших дій та/або надання документів, не визначених Кодексом системи розподілу.   Виключно у разі відсутності відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (для фізичних осіб) замовником до заяви про приєднання мають бути додані додатково копія документа, що підтверджує право власності чи користування нерухомим майном, та копія паспорта відповідно. Розрахувати орієнтовну вартість послуги з приєднання електроустановок до електричних мереж операторів систем розподілу можна за допомогою калькулятора.  

За відмову у приєднанні електроустановок замовника до системи передачі або системи розподілу з підстав, не передбачених Законом України «Про ринок електричної енергії», залишення оператором системи розподілу заяви про приєднання електроустановки замовника до системи розподілу з будь-яких підстав без розгляду, повернення такої заяви, залишення її без руху, відмову у її прийнятті Регулятор у межах своїх повноважень приймає рішення про накладення штрафів на учасників ринку (крім споживачів) у розмірі від 5 тисяч до 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.   У разі порушення операторами систем розподілу прав та законних інтересів замовників послуг з приєднання рекомендуємо звертатися до НКРЕКП та повідомляти про вказані факти.   Форма подання скарги зі спірних питань щодо приєднання електроустановок замовників до електричних мереж наведена за посиланням.

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО