Держаудитслужба зафіксувала неефективне використання бюджетних коштів під час відновлення пошкоджених об’єктів на Київщині

263
1 Листопада 2023

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва в ефірі «Єдині новини» телеканалу «Ми-Україна» розповіла про хід ревізії використання коштів місцевих бюджетів на  відновлення пошкоджених чи зруйнованих війною будинків на Київщині. 

 «Наприклад, у понівечених районах Київщини, наші аудитори фіксують дивні речі у відбудованих будинках для жителів громад.  Ми бачимо, що за актами виконаних робіт вже мають бути встановлені раковини, крани, змішувачі, пофарбовані під’їзди або вкладено кахлі. А виявляється, що насправді нічого цього немає», – розповіла Алла Басалаєва. 

Вона зазначила, що для Держаудитслужби завжди був важливим контроль за використанням бюджетних коштів, зокрема  під час проведенням ремонтних робіт у школах, дитсадках, житлових будинках, укриттях та інших соціальних об’єктах, а  під час воєнного стану він став ще актуальнішим.

Водночас Алла Басалаєва наголосила, що головним завданням Держаудитслужби є не застосування санкцій до недобросовісного підрядника, а вказати йому на недоліки та змусити виконати взяті на себе зобов’язання. 

«Наша головна мета – щоб українці зайшли в зиму з відремонтованими оселями. Ми йдемо до тих, хто має в наявності первинну документацію: договори, фінансова звітність, рахунки. При цьому основна діяльність підприємства триває у штатному режимі. Якщо є підрядник, то роботи мають бути виконані», – пояснила голова Держаудитслужби України. 

Також Алла Басалаєва відзначила ефективність Держаудитслужби. За 9 місяців в 2023 року вже 4 млрд грн повернуто в бюджет. Це у 8 разів більше коштів, ніж держава витратила на утримання Держаудитслужби.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України визначило Держаудитслужбу головним органом, який контролюватиме питання використання коштів місцевими бюджетами під час відновлення. Зокрема, контрольні заходи вже проведені в Ужгороді, Чернівецькій та Ірпінській громадах.  У процесі перевірки  Буча, Гостомель, Чернігів та Дніпро. Також на черзі контрольні заходи у Одесі, Умані, Бородянці та Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО