ДАСУ виявило на ДП«Східний гірничо-збагачувальний комбінат» порушень на 1,9 млрд гривень

274
19 Жовтня 2023

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що державні аудитори провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у період з 01.01.2021 по 31.03.2023  та встановили фінансових порушень на загальну суму майже 1,9 млрд грн. З них порушень, що призвели до втрат, на 97,7 млн грн. Сума інших фінансових недоліків сягає 1,8 млрд гривень.

Зокрема, підприємство реалізувало ураново-оксидний концентрат нижче собівартості його виробництва на суму 1,6 млрд грн, а також не забезпечило створення у 2022 році резерву уранового концентрату на суму 176,7 млн гривень.

Також держпідприємство недоотримало доход на суму 63,9 млн грн від переробки сірки технічної комової у сірчану кислоту внаслідок реалізації робіт, вартість яких виявилася нижчою за фактичні витрати.

Крім того, аудиторами виявлені факти придбання державним підприємством будівельного вапна, якість якого не відповідала технічним вимогам, установленим договорами поставок та вимогам державних стандартів України, що призвело до переплати коштів на суму 700,9 тис. гривень.

До того ж підприємство реалізувало готову продукцію, не застосувавши до ціни 1 кг продукту (ураново-оксидного концентрату) індексу цін виробників промислової продукції, що призвело до недоотримання доходів на суму 33 млн гривень.

Установлено також безпідставне перерахування попередньої оплати за рахунок бюджетних коштів на поставку товарів на загальну суму майже 30,7 млн гривень.

Попри відсутність затвердженого річного фінансового плану, Східний гірничо-збагачувальний комбінат також здійснив заборонені витрати на капітальні інвестиції на загальну суму 14,5 млн гривень.

Крім того, підприємство не скористалось своїм правом щодо пред’явлення позовів про нарахування за неналежного виконання умов договорів поставок передбачених штрафних санкцій на суму понад 7 млн грн, а також унаслідок придбання неякісного товару в обліку завищено кредиторську заборгованість за розрахунками з постачальниками на суму 513 тис. гривень.

Матеріали ревізії передані до Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО