ДАСУ виявила порушення під час закупівлі дронів у Кривому Розі

330
27 Березня 2024

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що державні аудитори під час моніторингу закупівель виконкому Криворізької міської ради на початку 2024 року виявили низку порушень та недоліків у процесі проведення тендера із закупівлі дронів (квадрокоптерів) для фронту.

Криворізька міськрада як один із лідерів серед регіонів із закупівлі дронів для потреб армії на початку січня оголосила про черговий тендер: придбання квадрокоптерів на суму понад 25 млн грн.

В електронних торгах взяли участь 4 учасники: ФОП Таран Іван Сергійович, ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ», ТОВ «ПОСТАЧТОРГ-ПЛЮС» та ТОВ «БАГІРОВ ШИПІНГ ЕЙДЖЕНС».

За результатами розгляду електронною системою найбільш економічно вигідною було визначено пропозицію ФОП Таран Іван Сергійович на  суму 19 млн 968 тис. грн без ПДВ.

Попри те, що у складі тендерної пропозиції ФОП Таран Іван Сергійович було надано довідку про аналогічні, раніше укладені договори підприємця з Криворізькою міськрадою щодо поставки квадракоптерів, Замовник проігнорував законодавство про публічні закупівлі та безпідставно відхилив економічно вигідну пропозицію.

Натомість переможцем торгів було визначено іншого учасника – ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» – з пропозицією на майже 1 млн грн дорожчою за запропоновану приватним підприємцем.

Крім того, державні аудитори з’ясували, що ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» мало передати заявлені квадрокоптери міськраді Кривого Рогу до 12 лютого 2024 року. Проте не зробили цього, аргументуючи перенесення угоди тривалими новорічними святами у виробника (країна виробника – Китай) та перевантаженням виробничих потужностей. Згідно з новою додатковою угодою тепер товар має бути поставлено до 1 квітня 2024 року. При цьому ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» не надала документального підтвердження виникнення обставин, які є причиною збільшення термінів поставки квадрокоптерів, і відповідно строків виконання зобов’язань щодо передачі товару.

З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, Держаудитслужба зобов’язала розірвати договір та у встановлені законодавством строки оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію про вжиття таких заходів.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

    load
    digest icon digest icon
    Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
    Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО