ДАСУ: система Prozzoro має автоматично показувати ризиковість операцій

575
25 Жовтня 2023

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва в інтерв’ю виданню Forbes розповіла про необхідність удосконалення моніторингу закупівель, який вважається одним із найефективніших контрольних заходів використання бюджетних коштів. 

«Один з чотирьох наших контрольних заходів – моніторинг закупівель. Хоча насправді я вважаю його найефективнішим, бо решта – це постконтроль, коли є порушення, але гроші в держбюджет вже не повернути. Уникнути таких історій допоможе лише якісний та всебічний моніторинг закупівель», – пояснила Алла Басалаєва. 

Вона зазначила, що Держаудитслужба активно співпрацює у цьому напрямку з Мінекономіки та  підтримує необхідність внесення правок до Закону «Про публічні закупівлі». Відповідні законопроєкти №10089 та №10090  наприкінці вересня були зареєстровані в парламенті.

«Зокрема, прописано пʼять підстав для долучення ДАСУ до моніторингу закупівель. Одна з них – індикатор ризику. Це автоматизований процес у системі Prozorro. Я виступаю за те, щоб не було ручного режиму й система автоматично показувала ризиковість операцій на кожному кроці. Тоді ми отримуємо сигнал про можливе порушення і долучаємося до моніторингу», – розповіла Алла Басалаєва. 

Крім того, законопроектами визначено чіткий перелік суттєвих порушень, які мають вплив на проведення закупівель, а також механізм можливого блокування Держказначейством руху грошей, доки порушення не будуть усунуті.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО