ДАСУ досягли найвищих показників за останні три роки

319
2 Січня 2024

Державна аудиторська служба України на своєму офіційному вебпорталі повідомляє, що у період дії воєнного стану замовники стали більш відповідально підходити до усунення суттєвих порушень у сфері публічних закупівель. Про це розповіла голова Держаудитслужби Алла Басалаєва в Київській школі економіки під час панельної дискусії, яка відбулася в рамках PROZORRO AWARDS 2023.

«Значно більше замовників за результатами моніторингу стали усувати виявлені суттєві порушення законодавства. Цього року ми досягли найвищих показників за останні 3 роки. Наприклад, якщо у 2021 році замовниками було усунуто лише 14% виявлених суттєвих порушень, то в 2023 році цей показник виріс до 35%. Зараз я говорю саме про суттєві порушення, які вплинули на результати торгів. Ці цифри свідчать про зростання рівня відповідальності у замовників та їхній більш ретельний підхід до витрачання публічних фінансів», – зазначила Алла Басалаєва.

Йдеться про суттєві порушення, які стосуються термінів оприлюднення тендерної документації, укладання договорів з порушенням вимог тендерної документації, безпідставне відхилення або прийняття тендерної пропозиції до участі у процедурі закупівель.

Аналізуючи порушення, які виявляють аудитори ДАСУ у процесі моніторингу, голова Держаудитслужби навела кілька прикладів, коли деякі з замовників використовують свої можливості в інтересах певного учасника.

«Наприклад, застосування 24 годин до виправлення невідповідностей і відхилення/невідхилення пропозицій,  порушення законодавства під час укладання договорів про закупівлю та внесення до них змін. Не менш проблемним є застосування прямих договорів  замість відкритих торгів», – резюмувала Алла Басалаєва.

Водночас вона наголосила, що попри певні недоліки у процесі проведення публічних закупівель, сфера загалом швидко адаптувалася  до вимог та специфіки проведення публічних закупівель у період дії воєнного стану в Україні.

Нагадуємо, що на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Книги» доступний збірник висновків моніторингу закупівель з практичними порадами та доцільними рекомендаціями. Щоб не наступати на «закупівельні граблі» інших замовників, користуйтесь цією електронною книгою. Дивіться, як її знайти:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО