Антиконкурентні узгоджені дії: АМКУ оштрафував вісім підприємств

197
24 Жовтня 2024

Антимонопольний комітет України повідомив, що 22.10.2024 відбулося засідання Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України, на якому було прийнято чотири рішення щодо порушень суб’єктами господарювання конкурентного законодавства.

1 рішення: визнано, що ПП «Агрохолдинг Афіна Паллада»  та ТОВ «Агрогран»  вчинили антиконкурентні узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю послуг з обробітку земель в обсязі повного сільськогосподарського циклу, проведених Піщанобрідським професійним аграрним ліцеєм у 2021 році. За результатом зазначених торгів замовник уклав договір з ТОВ «Агрогран» на суму 11 693 651,67 грн. АМКУ встановив, що підприємства узгоджували між собою умови участі у торгах, завдяки чому конкуренцію між ними було усунуто.

За порушення конкурентного законодавства на ТОВ «Агрогран» і ПП «Агрохолдинг Афіна Паллада» накладено штрафи на загальну суму 3 414 498 грн.

2 рішення: стосується порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» у діях  ТОВ «КВАТРУМ ЛТД» (попереднє найменування – ТОВ «АФРОН») та ТОВ «РЕСПЕКТ КОМПАНІ». АМКУ виявив, що зазначені товариства вчинили порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю оливи кам’яновугільної (креозот) загальною очікуваною вартістю понад 17 млн грн, замовником яких виступила регіональна філія «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця». АМКУ встановив, що вищезазначені суб’єкти господарювання узгоджували між собою умови участі у цих торгах.

За це порушення на ТОВ «РЕСПЕКТ КОМПАНІ» та ТОВ «КВАТРУМ ЛТД» накладено штрафи на загальну суму 5 077 471 грн.

3 рішення: АМКУ визнав дії ТОВ «ГРІФІТ»  та ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів з реконструкції Томаківського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» № 1. За результатами торгів між замовником і ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» було укладено договір на закупівлю робіт з реконструкції на суму 50 288 567,33 грн. Колегія встановила наявність змови вказаних суб’єктів господарювання під час участі у вищезазначених торгах. Так, за порушення конкурентного законодавства ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» і ТОВ «ГРІФІТ» оштрафовані на суму 1 856 366 грн.

4 рішення: АМКУ визнав дії ТОВ «Містобудування України» та ТОВ «СМК «Інженерно-технологічні системи» порушенням, передбаченим пунктом 4 частини 2 статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів трьох торгів на послуги з капітального ремонту та реконструкції закладів охорони здоров’я. Загальна очікувана вартість торгів становила понад 241 млн грн. Колегія встановила, що товариства узгоджували між собою умови участі у цих торгах. За порушення конкурентного законодавства підприємства оштрафовані на загальну суму 8 338 465 грн.

З відповідними Зведеними відомостями щодо спотворення результатів торгів можна ознайомитися на сайті АМКУ (постійно оновлюється).

Нагадаємо про електронну книгу «Оскарження закупівель до АМКУ за Особливостями № 1178»:

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО