Штраф АМКУ за змову на майже 3 млн гривень

401
26 Липня 2024

Антимонопольний комітет України повідомив, що 25 липня 2024 року на засіданні Антимонопольного комітету України прийнято два рішення щодо змов компаній на торгах.

Комітет визнав, що ТОВ «РУТЕН ІНЖИНІРИНГ» і ТОВ «ЮНІБУД ЕНЕРГОСЕРВІС» вчинили антиконкурентні узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів з рекультивації Славського міського полігону твердих побутових відходів. Торги були проведені Славською селищною радою. Очікувана вартість двох закупівель становила понад 100 млн грн.

Антимонопольний комітет України встановив, що вказані суб’єкти господарювання на всіх стадіях підготовки тендерних пропозицій для участі у торгах були обізнані щодо участі кожного з них, здійснювали обмін інформацією та узгодили між собою умови участі у торгах, завдяки чому конкуренцію між ними було усунуто.

За порушення законодавства на цих суб’єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 2 350 104 грн.

Іншим рішенням визнано змову ТОВ «МЕД ФАРМ БУД» і ТОВ «АТИСБУД» під час участі у двох процедурах закупівель послуг з поточного ремонту резервних і основних електричних мереж та обладнання в будівлі КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» та послуг з поточного ремонту та облаштування споруд цивільного захисту інфекційного відділення цього комунального закладу.

Комітет встановив, що зазначені товариства під час участі у закупівлі узгоджували свою поведінку з метою усунення конкуренції між ними.

Тому на засіданні АМКУ визнало дії ТОВ «МЕД ФАРМ БУД» і ТОВ «АТИСБУД» порушенням, передбаченим пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

На порушників накладено штрафи в сукупному розмірі 632 998 грн.

Варто зазначити, що згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів тендерів.

Нагадаємо про електронну книгу Оскарження закупівель до АМКУ за Особливостями № 1178

Підпишись на розсилку від Радника, щоб не пропустити найголовніші події у сфері публічних закупівель.

load
digest icon digest icon
Обмін знаннями та досвідом в сфері публічних закупівель
Повне або часткове копіювання публікацій порталу ЗАБОРОНЕНО