Збільшуємо об’єм наданих послуг за результатами спрощеної закупівлі

Ірина Богатирьова
3444
18 Липня 2020
СПЕЦВИПУСК
Збільшуємо об’єм наданих послуг за результатами спрощеної закупівлі
3444
18 Липня 2020

Питання від читача

— Добрий день! Як діяти замовнику у випадку, коли при спрощеній закупівлі проведення поточного ремонту асфальтного покриття збільшується об’єм наданих послуг (при роботі фрези посипався асфальт). Вартість робіт збільшується, чи маємо ми можливість оплатити додаткові об’єми?

Відповідь

Доброго дня! Пункт 5 частини 7 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) передбачає, що придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі. Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі. Замовнику варто самостійно оцінити ситуацію та прийняти рішення, чи буде дана закупівля додаткових робіт/послуг підпадати під дану норму Закону та прийняти рішення щодо укладення прямого договору з учасником, який є стороною раніше підписаного договору. І також по такій закупівлі необхідно буде прилюднити в електронній системі закупівель відповідно до статті 10  Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Детально про питання застосування спрощеної закупівлі (правила та винятки) читайте на порталі RADNUK.COM.UA у статті «Спрощені закупівлі: правила та винятки».

Детальніше про збільшення кількості товару за договором про закупівлю читайте на порталі RADNUK.COM.UA у статті «Чи можливе збільшення обсягів одного товару в результаті зменшення іншого в межах одного договору про закупівлю?».

Спрощена закупівля та до 50 тис. грн

Публікації, що стосуються будь-яких питань придбання товарів, робіт та послуг на так звані допорогові суми, тобто вартість яких є нижчою 200 тис. грн для товарів і послуг та нижче 1 млн. грн для робіт (звичайні замовники), або вартість яких є нижчою 1 млн. грн для товарів і послуг та нижче 1,5 млн. грн для робіт, якщо йдеться про спецзамовників