- Радник у сфері публічних закупівель - https://radnuk.com.ua -

Новини. Журнал за лютий 2019 рік

НКРЕКП затвердила ставки плати за стандартне та нестандартне приєднання до електричних мереж на 2019 рік

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила ставки плати за стандартне приєднання на 2019 рік, ставки плати за нестандартне приєднання потужності та ставки плати за лінійну частину приєднання на 2019 рік, виконавши вимоги частини третьої статті 6 та статті 7 Закону України «Про ринок електричної енергії».

Прийняття ставок плати за стандартне приєднання на 2019 рік, ставок плати за нестандартне приєднання потужності та ставок плати за лінійну частину приєднання на 2019 рік:

  1. сприятиме забезпеченню можливості визначення вартості послуги з приєднання на етапі планування створення бізнесу;
  2. забезпечить рівноправний доступ до електричних мереж;
  3. посилить позиції України в рейтингу сприятливості ділового середовища Світового банку Doing Business, що дасть можливість залучити додаткові інвестиції в економіку нашої держави.

За матеріалами офіційного веб-сайту НКРЕКП

Реалізація первинного переходу споживача до новоствореного електропостачальника та розподільчої компанії

У новій моделі роздрібного ринку електричної енергії споживач укладає договори про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачеві з оператором системи розподілу (розподільчою компанією) та про постачання електричної енергії споживачеві з обраним електропостачальником (про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг для побутових або малих непобутових споживачів).

Так, оформлення договорів про розподіл з усіма споживачами має відбуватися в результаті надсилання споживачам відповідної заяви-приєднання, в якій будуть відображатися присвоєні об’єктові споживача ідентифікаційні коди (ІЕС-код). Ініціаторами приєднання до договорів про розподіл електричної енергії будуть розподільчі компанії.

Після укладення договорів з розподільчими компаніями старі договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії продовжують діяти лише щодо наявної заборгованості або переплати. Побутові та малі непобутові споживачі перейдуть до постачальника універсальних послуг, з яким оформлення договорів про постачання також відбуватиметься в результаті надсилання споживачам відповідної заяви-приєднання. Усі інші споживачі, які не потрапляють під визначення побутових та малих непобутових споживачів, можуть повністю реалізувати надане зазначеним Законом право та обрати собі конкурентного електропостачальника.

За матеріалами офіційного веб-сайту НКРЕКП

У ProZorro поділились планами на 2019 рік

Відповідна інформація розміщена в розділі «Новини» порталу ProZorro. «У 2019-му нас чекає продовження інтеграції з ДФС — автоматичне отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів. З МВС — автоматичне отримання довідки, які постачальник має надавати замовнику. З казначейством — можливість бачити регулярність виплат та перевірити факт сплати з держбюджету за укладеними договорами. З базами Антимонопольного комітету України. Розглядаємо можливість відразу демонструвати в системі, який ризик-фактор спрацював за конкретною процедурою. Замовники зможуть бачити, чи потенційно підпадає процедура під моніторинг», — ідеться в повідомленні.

Крім того, цьогоріч у системі ProZorro з’являться нові поля-фільтри — терміни та умови сплати, можливість вказувати кваліфікаційні критерії, технічні критерії предмета закупівлі. Замовники зможуть створити той шаблон тендерної документації, який є в паперовому та електронному вигляді.

«У 2019 році планується розробка інструменту, який дасть змогу не тільки обирати потрібні технічні критерії, певний предмет закупівель, а й автоматично генерувати з них критерії в тендерній документації. Буде реалізовано сервіс вибору нецінових критеріїв. Ми хотіли б його максимально поширити серед замовників для збільшення якісних характеристик предметів закупівлі», — підсумували в ДП «Прозорро».

За матеріалами офіційного веб-порталу DoZorro

Рахункова палата визначила план роботи на 2019 рік

У першому кварталі 2019 року Рахункова палата України планує провести такі перевірки в галузі охорони здоров’я:

За матеріалами офіційного веб-сайту Рахункової палати України

Двадцять другого січня 2019 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон про протимінну діяльність в Україні

Цим Законом передбачені особливості, які регулюють, зокрема, проведення публічних закупівель у сфері протимінної діяльності. Законопроект також визначає істотні умови договору про закупівлю робіт і (або) послуг у сфері протимінної діяльності та пропонує встановити відповідальність за порушення законодавства у сфері протимінної діяльності як суб’єктів протимінної діяльності, так і фахівців.

За матеріалами офіційного веб-сайту Верховної Ради України

Мінекономрозвитку оприлюднило для обговорення проекти наказів: про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі та до наказу про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель

У проектах таких наказів, зокрема, йдеться про сказане далі.

Щодо порядку визначення предмета закупівлі. Розділ ІІ Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17 березня 2016 року № 454, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2016 року за № 448/28578, доповнити новими пунктами такого змісту: «20. Визначення предмета закупівлі послуг з публікації в регіональних чи місцевих друкованих засобах масової інформації матеріалів про організацію підготовки та проведення виборів здійснюється окремо по кожному регіону. 21. Визначення предмета закупівлі послуг, необхідних для забезпечення передачі (транспортування) виборчих бюлетенів для голосування в день виборів Президента України 2019 року окружним виборчим комісіям згідно з пунктом 12 частини другої статті 25 Закону України “Про вибори Президента України”, здійснюється окремо для кожної окружної виборчої комісії».

Щодо наказу про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель. Унести зміну до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22 березня 2016 року № 490 «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2016 року за № 449/28579, замінивши в абзаці другому пункту 2 слова «електронний цифровий підпис» словами «кваліфікований електронний підпис».

За матеріалами офіційного веб-сайту МЕРТУ

Моніторити тендери стає легше: у ProZorro з’явилося поле «Вид предмета закупівлі»

Новий функціонал дасть можливість замовникам обирати зі списку вид закупівлі: товари, послуги або роботи, а бізнесові та іншим користувачам — отримувати більш релевантні результати пошуку. Реалізація даної можливості стала першим кроком у впровадженні електронної тендерної документації.

Наступний крок — поява в першому кварталі 2019 року поля з умовами оплати. Плани ж на рік узагалі масштабні — електронні поля з кваліфікаційними й технічними критеріями предмета закупівлі.

Замість того, щоб прописувати кваліфікаційні критерії десь усередині тендерної документації, яка зараз підвантажується в систему як doc-файл, замовники заповнюватимуть відповідні поля в системі.

За матеріалами офіційного веб-порталу ProZorro

Опубліковано нові ДБН щодо інклюзивності будівель і споруд. Вони набудуть чинності першого квітня

Двадцять дев’ятого грудня 2018 року в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 12/2018 опубліковані нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно набудуть чинності з 1 квітня 2019 року.

За матеріалами офіційного веб-сайту Урядового порталу