Новини закупівель за серпень 2017 року

Редакція
1264
1 Серпня 2017
Новини закупівель за серпень 2017 року
1264
1 Серпня 2017

З 19 липня 2017 року набрали чинності зміни до законодавства щодо використання печаток суб’єктами господарювання

Редакція журналу «Радник в сфері державних закупівель» нагадує, що 19 липня 2017 року набрав чинності Закон України від 23.03.2016 № 1982-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями».

До основних нововведень можна віднести заборону посадовим особами органів державної влади та місцевого самоврядування вимагати відбиток печатки на документах, що подають до них суб’єкти господарювання. При порушенні цієї вимоги посадовим особам загрожує штраф відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У зв’язку із зазначеним радимо замовникам зважати на відповідні зміни при складанні тендерної документації.

Детальніше із цим питанням можна ознайомитись у журналі № 7 (70) за липень 2017 року на стор. 14–21.

Звертаємо увагу, що електронна версія цього випуску журналу знаходиться у вільному доступі на офіційному сайті журналу за посиланням: https://radnuk.com.ua/journal/.

За матеріалами журналу «Радник в сфері державних закупівель»

ІДД ДФС затвердив нові форми реєстраційних документів

Згідно з наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 29.06.2017 № 88 «Про затвердження форм реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису», затверджено нові форми реєстраційних документів, які подають до Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС, а саме:

  1. Договір про надання послуг електронного цифрового підпису.
  2. Реєстраційна картка (для юридичної особи).
  3. Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи-підприємця).
  4. Додаток до Реєстраційної картки.
  5. Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.
  6. Додаток до заяви про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.

Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису набувають чинності з 10 липня 2017 року.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна на сайті АЦСК ІДД ДФС у розділі «Реєстрація користувачів».

За матеріалами сайту АЦСК ІДД ДФС https://acskidd.gov.ua

Мінприроди відкрило доступ до 12 наборів даних

Міністерство екології та природних ресурсів України запустило новий офіційний портал, на якому відкрило доступ до 12 наборів даних. Серед них, зокрема:

  • Перелік висновків на транскордонне перевезення відходів.
  • Перелік повідомлень на транскордонне перевезення небезпечних відходів.
  • Перелік дозволів на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів для державних випробувань та наукових досліджень.
  • Перелік дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об’єктів тваринного світу.
  • Перелік територій та об’єктів екологічної мережі.
  • Розрахункові лісосіки.
  • Норми відстрілу інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду, у сезон полювання.
  • Перелік дозволів на проведення робіт (крім будівельних на землях водного фонду).
  • Перелік дозволів на імпорт та експорт видів дикої фауни і флори, сертифікатів на пересувні виставки, реекспорт та інтродукцію з моря зазначених зразків.
  • Ліміти використання непромислових видів тварин.
  • Ліміти та спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Загалом Мінприроди веде 37 наборів даних у вигляді реєстрів, кадастрів, переліків. Із запуском нового порталу користування відповідною інформацією стало зручнішим та доступнішим.

Портал розроблено в рамках впровадження електронного урядування в природоохоронну діяльність України для забезпечення відкритого доступу до екологічної інформації.

За матеріалами прес-служби Мінприроди https://menr.gov.ua

Розяснення щодо запровадження оновленого Національного переліку основних лікарських засобів

1 липня 2017 року набула чинності постанова КМУ від 16 березня 2017 р. № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою у новій редакції було затверджено Національний перелік основних лікарських засобів.

До переліку включили якісні та безпечні лікарські засоби з доведеною ефективністю, необхідні для забезпечення першочергових потреб медичної допомоги населенню в закладах охорони здоров’я для лікування за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Дія зазначеної постанови стосується державних закупівель лікарських засобів, що здійснюються на всіх рівнях закладами та установами охорони здоров’я, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, іншими центральними органами виконавчої влади, які здійснюють закупівлі за бюджетні кошти.

Постанова не поширюються на випадки, у яких не здійснюється витрачання бюджетних коштів: на сферу роздрібної реалізації лікарських засобів через аптеки, коли купівля препаратів здійснюється за кошти громадян. Таким чином, лікарі не обмежені Національним переліком при виписуванні рецептів своїм пацієнтам.

Виключення становить відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, що здійснюється безоплатно та на пільгових умовах у відповідності до постанови КМУ від 17 серпня 1998 р. № 1303 (розповсюджується виключно на лікарські засоби, включені до Національного переліку).

З огляду на вступ Постанови в силу з 1 липня державні закупівлі, що здійснюються закладами та установами охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, повинні проводитися відповідно до нового Національного переліку.

З 1 липня постанова КМУ від 5 вересня 1996 р. № 1071 «Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету», відповідно до якої до цього здійснювались державні закупівлі, втратила чинність.

Вимога про закупівлю лікарських засобів з Національного переліку не поширюється на централізовані закупівлі препаратів Міністерством охорони здоров’я України, які здійснюються через спеціалізовані міжнародні організації, а також до 1 січня 2019 р. не поширюється на дію пілотного проекту по реімбурсації препаратів інсуліну.

Постановою також встановлено, що після задоволення 100% потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку, замовниками зможуть закуповуватися лікарські засоби, що не включені до нього. При цьому перевага повинна буде надаватися препаратам, включеним у галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я. Тобто покриття потреб закладів охорони здоров’я у препаратах, що не увійшли до Національного переліку, буде здійснюватися за самостійним рішенням замовників після закупівлі 100% своєї потреби.

Наказом МОЗ України від 11.07.2017 р. №782 затверджено Порядок визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, у відповідності до якого повинен проводитися розрахунок потреби в лікарських засобах для закупівель, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів на 2018 та подальші бюджетні роки.

Щоб надати можливість замовникам завершити всі тендерні процедури, Уряд України ухвалив 4 липня 2017 р. постанову КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333», якою передбачається наступне:

  1. Перенесення на 1 вересня 2017 р. дати, з якої заклади і установи охорони здоров’я, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, повинні розпочати здійснювати державні закупівлі зареєстрованих в Україні лікарських засобів, включених до Національного переліку.
  2. Відстрочка до 1 січня 2018 р. введення в дію положення стосовно зобов’язання замовників першочергово задовольняти в повному обсязі потребу в зареєстрованих лікарських засобах, включених до Національного переліку.
  3. Процедури закупівлі лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, що розпочаті замовниками до 1 вересня 2017 р., завершуються відповідно до порядку та вимог, що діяли до цієї дати. Тобто в цей період зможуть закуповуватися будь-які зареєстровані в Україні препарати.

Після вступу в силу всіх вимог Постанови, починаючи з 1 січня 2018 р., 100% пацієнтів, які проходять лікування в стаціонарних умовах, повинні будуть отримувати необхідні їм лікарські засоби, що включені до Національного переліку. Контроль за дотриманням такої вимоги буде покладено на керівників закладів і установ охорони здоров’я.

За матеріалами Урядового порталу http://www.kmu.gov.ua

Внесено зміни до Закону України «Про публічні закупівлі»!

Звертаємо увагу, що у зв’язку з тим, що з 11.06.2017 набув чинності Закон України від 13.04.2017 № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії», було внесено зміни до Закону України «Про публічні закупівлі». 

Відповідно до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 13.04.2017 № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії» до Закону України «Про публічні закупівлі» було внесено зміни, згідно з якими в:

  • абзаці одинадцятому пункту 4 частини першої статті 1

та

  • пунктах 7–10 частини четвертої статті 2

посилання на Закон України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» (втратив чинність) замінено на посилання на Закон України «Про ринок електричної енергії».

За матеріалами журналу «Радник в сфері державних закупівель»

Затверджено нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії

Відповідно до статті 13 Закону України «Про електроенергетику», статей 6 та 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та статті 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зокрема, постановила:

  1. Затвердити Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії.
  2. Ліцензіатам, які провадять господарську діяльність з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, узгодити свою господарську діяльність з вимогами цієї постанови та подати до НКРЕКП документи і відомості, визначені частиною третьою статті 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», протягом шести місяців від того дня, коли ця постанова набуде чинності.

Постанова вводиться в дію з 1 вересня 2017 року.

З повним текстом постанови та Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії можна ознайомитися на сайті НКРЕКП за посиланням: http://www.nerc.gov.ua/index.php?id=24740.

За матеріалами прес-служби НКРЕКП https://nerc.gov.ua

Продовжено термін дослідної експлуатації Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (Є-Data)

Для забезпечення підтримки, адміністрування та супроводження Єдиного веб-порталу використання публічних коштів Міністерство фінансів України своїм наказом від 10.07.2017 № 625 продовжило термін проведення дослідної експлуатації Єдиного веб-порталу використання публічних коштів Є-Data до кінця 2017 року. З текстом наказу можна ознайомитись на сайті порталу.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
10.07.2017                                  м. Київ                                       № 625

Про внесення змін до пункту 1 наказу Міністерства фінансів України від 01 серпня 2016 року № 719

З метою забезпечення ефективної підтримки, адміністрування та супроводження Єдиного веб-порталу використання публічних коштів

НАКАЗУЮ:

1. Унести зміни до абзацу другого пункту 1 наказу Міністерства фінансів України від 01 серпня 2016 року № 719 (зі змінами), замінивши слова та цифри «І–ІІ кварталів 2017 року» словами та цифрами «ІІІ–IV кварталів 2017 року».

2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Маркарову О. С.

В.о. Міністра                                                                                               
С. Марченко

За матеріалами журналу «Радник в сфері публічних закупівель»

№ 8 (71) за серпень

Публікації, що вийшли друком у паперовій версії журналу «Радник в сфері державних закупівель» в серпні 2017 року