- Радник у сфері публічних закупівель - https://radnuk.com.ua -

Вносимо зміни до тендерної документації відповідно до Закону про публічні закупівлі

Кожен замовник знає, що розроблення тендерної документації — доволі клопітливий і відповідальний процес. Адже від правильно складеної тендерної документації залежить результат процедури закупівлі. А що робити, коли спочатку не було взято до уваги всі необхідні умови, а тепер необхідно внести зміни до тендерної документації? Кожен замовник хоча б раз стикався із цією проблемою. У даній статті ми з вами розглянемо послідовність дій при внесенні змін до тендерної документації.

З чого ж почати замовникові, якщо виникла необхідність внесення змін до тендерної документації?

Відповідно до частини другої статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України № 680 від 13.04.2016 «Про затвердження примірної тендерної документації» замовник у будь-який час до завершення строку для подання тендерних пропозицій має право з власної ініціативи чи за результатами звернень або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації.

У випадку необхідності внесення змін до тендерної документації голова тендерного комітету обов’язково скликає засідання тендерного комітету, де обговорюють питання щодо їх внесення. Відповідно до Закону та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України № 30 від 30.03.2016 «Про затвердження Примірного положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб)» рішення комітету оформлюють протоколом, який підписують усі члени комітету, присутні на засіданні. У рішенні відображають результати поіменного голосування членів комітету, присутніх на його засіданні, з кожного питання. Якщо член комітету відмовився підписати протокол, то про це зазначають у протоколі з обґрунтуванням причин відмови. З прикладом протоколу внесення змін до тендерної документації ви можете ознайомитися нижче.

(Приклад протоколу
про внесення змін
до тендерної документації)

У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше ніж сім днів. Також слід зазначити, що в разі внесення змін до тендерної документації кінцевий строк подання тендерних пропозицій та необхідність його продовження електронна система вираховує автоматично. Далі ви можете ознайомитися з прикладами таких змін:

Приклад № 1 

Внесення змін до тендерної документації (у разі якщо зміни було внесено не менше ніж за сім днів до закінчення строку подання тендерних пропозицій)

Приклад № 2

Внесення змін до тендерної документації (у разі якщо зміни було внесено менше ніж за сім днів до закінчення строку подання тендерних пропозицій)

Як відображаються зміни до тендерної документації?

Згідно з частиною 2 статті 23 Закону, зміни, які вносить замовник до тендерної документації, розміщують в електронній системі закупівель у вигляді нової редакції тендерної документації додатково до початкової редакції тендерної документації. Замовник разом зі змінами до тендерної документації в окремому документі оприлюднює перелік змін, які вносять. Положення тендерної документації, до якої вносять зміни, відображаються у вигляді закреслених даних. Вони повинні бути доступними для перегляду після внесення змін до тендерної документації. Приклад цього наведено нижче.

4. Строк, протягом якого тендерні пропозиції є дійснимиТендерні пропозиції вважаються дійсними протягом 90 днів
Тендерні пропозиції вважаються дійсними протягом 120 днів

З прикладом того, якою є тендерна документація зі змінами на веб-порталі Уповноваженого органу, ви можете ознайомитися нижче.

Пам’ятайте, що відповідно до Закону та наказу № 680 при внесенні змін до тендерної документації замовник повинен підготувати та розмістити в електронній системі закупівель два документи:

Порядок та строки оприлюднення змін до тендерної документації на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель

Відповідно до статті 10 Закону інформацію про внесення змін до тендерної документації замовник оприлюднює самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики на веб-порталі Уповноваженого органу протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення або надання роз’яснень. Датою внесення змін до тендерної документації є дата їх розміщення в електронній системі закупівель.

Звертаємо вашу увагу на те, що, згідно з наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України № 30 від 30.03.2016 «Про затвердження Примірного положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб)», секретар тендерного комітету забезпечує розміщення інформації про публічні закупівлі на веб-порталі Уповноваженого органу через авторизовані електронні майданчики. Беручи до уваги вищевикладене, рекомендуємо замовникові в протоколі про внесення змін до тендерної документації зазначати відповідальним за оприлюднення інформації про внесення змін до тендерної документації секретаря тендерного комітету.  

Накладаємо електронний цифровий підпис

Після внесення всіх відповідних змін до тендерної документації та розміщення всієї необхідної інформації на майданчику завершальним кроком є накладення електронно-цифрового підпису. Адже відповідно до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22.03.2016 № 490 «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» після розміщення інформації, передбаченої формою документа, на неї накладають електронно-цифровий підпис.

Отже, взявши до уваги все вищевикладене, замовник при внесенні змін до тендерної документації дотримуватиметься вимог чинного законодавства України та уникатиме помилок.