- Радник у сфері публічних закупівель - https://radnuk.com.ua -

Щодо забезпечення тендерної пропозиції у вигляді електронної банківської гарантії

Доброго дня! Якщо замовник вимагає забезпечення тендерної пропозиції виконання договору у вигляді електронної банківської гарантії, то чи повинен переможець торгів надавати замовникові її в паперовому вигляді? І як це повинно бути прописано в тендерній документації? Дякую.

Доброго дня! Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Тим самим замовникові фактично заборонено вимагати забезпечення тендерної пропозиції в паперовому вигляді, оскільки дана вимога може бути оскаржена, зважаючи на її дискримінаційність.

Інша ситуація — з поданням забезпечення виконання договору. Зважаючи на те, що документ, який підтверджує забезпечення виконання договору, буде частиною договору або іншим договором, то таке забезпечення необхідно подати в паперовому вигляді.

Відповідно до ст. 22 Закону тендерна документація повинна включати розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій, розмір, вид, строк та умови надання, умови повернення та неповернення забезпечення виконання договору.

Статтею 22 Закону також передбачено обов’язковість включення до складу тендерної документації проекту договору, в якому також повинно бути відображено вимоги тендерної документації щодо забезпечення виконання договору.